Replika rimske galije doplovila u Grocku

0

Replika rimske galije „Danuvina Alacris“ koja je u okviru projekta  „Living Danube Limes“ na proputovanju kroz Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, 9. septembra je uplovila u Srbiju. Bila je dostupna Beograđanima tokom vikenda, na Adi Ciganliji, a 19. septembra je uplovila u vode duž Opštine Grocka, gde će posada prenoćiti i potom nastaviti svoj dug put Dunavom.

Galija se u okviru projekta  „Living Danube Limes“ već mesec dana plovi i kreće se isključivo snagom veslača (koji dolaze iz Evropskih zemalja kao što su nemačka, Austrija, Italija, Velika Britanija,Norveška …)  a u pitanju je autentična rekonstrukcija rimskog dunavskog broda iz 4. veka nove ere. Izgrađen je u Nemačkoj u okviru projekta koji finansira Evropska unija, a koji uključuje partnere iz 10 podunavskih zemalja u cilju razvoja i zaštite 2000 godina starog rimskog nasleđa na Dunavu.

Galiju je u Vinči dočekala delegacija opštine Grocka, na čelu sa predsednicom SO Grocka Dušicom Memarović sa saradnicima i direktorkom Centra za kulturu Grocka Zoricom Atić, gde je gostima uz dobrodošlicu i priređen mali predah, začinjen hlebom i solju, degustacijom lokalne hrane i pića, uz upoznavanje sa kulturom ovog kraja, koje obiluje arheološkim i kulturnim lokalitetima, a najpoznatije je upravo „Belo brdo“ u Vinči, sedište vinčanske kulture. Naime, opština Grocka je sa lokacijama bogatim antigkim nasleđem u Ritopeku i  Brestoviku takođe uključena u projekat promocije zajedničkog evropskog rimskog nasleđa. Nakon obilaska arheološkog lokaliteta „Belo brdo“ u Vinči, posada je nastavila svoj put duž obala Grocke, odakle će ponovo isploviti u jutarnjim časovima. Domaćinima su u organizaciji dočeka pomogli Turistička agencija “Miveh” i nautički klub „Dunavac“ Grocka.

Projekat  „Living Danube Limes“ je započeo u julu 2020. godine, a cilj projekta je sprovođenje mnoštva mera za zaštitu antičke infrastrukture i razvoj turističkog potencijala 2000 godina starog rimskog nasleđa na Dunavu.

Čak i nakon 2000 godina, rimsko nasleđe je i dalje prisutno i vidljivo duž celog Dunava. Svi glavni gradovi na Dunavu imaju rimsku prošlost, ali takođe mnogi manji gradovi i sela sadrže impresivne rimske ostatke.

Međutim, mnoge od ovih ruševina često nisu dovoljno istražene i ugrožene su prirodnim katastrofama, poput poplava. Nedostatak napora da se ovo nasleđe očuva mogao bi značiti trajni gubitak važnih lokaliteta jednog od najvećih istorijskih pograničnih sistema na svetu. Važnost dunavskog limesa je i u tome što je funkcionisao i kao vojna granica i kao najvažnija trgovinska ruta Rimskog carstva. Jedan od specifičnih rezultata ovog projekta je upravo autentična rekonstrukcija rimskog dunavskog broda iz 4. veka nove ere.

Brod sa opremljenom posadom krstariće Dunavom između odabranih pilot-lokacija sve do decembra 2022, a zatim će biti prikazan na svakoj od njih po godinu dana, počevši od 2023. godine.

Galeriju pogledajte OVDE

Share.

Leave A Reply

© 2024 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka