Rančićeva kuća: „BEOGRAD NA TOČKOVIMA“ i „LIBERCUATRO TANGO ENSEMBLE“ u „Muzičkoj bašti“

0

Pokrenite se kroz vreme u zvezdanu prašinu starog Beograda!

 

Centar za kuluru Grocka i Fejsbuk grupa ljubitelja i znalaca „Bio jednom jedan Beograd“ vas pozivaju da prisustvujete otvaranju izložbe dokumentarnih fotografija „BEOGRAD NA TOČKOVIMA – Prašina i glamur“ u subotu 9. septembra od 18h u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka.

U nezaboravnom ambijentu vanvremenskog sklada Rančićeve kuće, u pitoresknoj Grockoj, biće predstavljene crno-bele fotografije iz porodičnih albuma i kolekcionarskih zbirki urednika i članova ove grupe.

Nesvakidašnja i uzbudljiva postavka svedoči o razvoju Beograda, a može se pogledati u Rančićevoj kući sve do kraja septembra, u čast dragocene kulturne manifestacije „Dani evropske baštine“.

 

Iste večeri, 9. septembra na letnjoj sceni Rančićeve kuće od 19:30h nastupiće „Libercuatro tango ensemble“ u okviru jubilarne desete „Muzičke bašte“ Centra za kulturu Grocka. Ansambl će publici predstaviti specifičnu tango kulturu, koja je 2009. godine uvrštena na UNESKO listu kulturnog nasleđa.

 

U bogatom kulturnom događaju učestvuje i Oldtajmer klub Beograd, sa revijalnom izložbom vremešnih četvorotočkaša u čarobnom ambijentu bašte Rančićeve kuće. Sigurno niste znali da je predsednik ovog kluba ljubitelja starih  vozila Bora Nastasić, Gročanin i iz stare porodice u lepoj varoši kraj Dunava.

 

***

„BEOGRAD NA TOČKOVIMA – Prašina i glamur“, izložba dokumentarnih fotografija grupe autora „Bio jednom jedan Beograd“ u galeriji Rančićeve kuće, kao i na letnjoj sceeni negovane bašte, predstavljaju i u fokus stavljaju nepoznate dokumentarne fotografije starog Beograda koje svedoče o dinamičnom kulturno-istorijskom razvoju prestonice u međuratnom periodu, iz doba Kraljevine Jugoslavije. Fotografije potiču iz privatnih kolekcija i porodičnih albuma, te je koncept izložbe zasnovan na do sada nepoznatom fotografskom materijalu, arhiviranom u privatnim albumima…  Urednici grupe „Bio jednom jedan Beograd“ i autori izložbe su Branka Nakaniši, Sofija Mrišuk, Jelena Janić Ljubisavljević, Željko Vuk, Zoran Živković, Dragoljub Gajić.

 

LIBERCUATRO je poznati domaći tango ansambl koji izvodi kompozicije tradicionalnog tanga i tango nuevo. Nastupiće u sastavu – Ksenija Ristić klavir, Miljana Popović Materni violina, Branko Džinović bandoneon i Boban Stošić kontrabas, Ansambl karakteriše visok izvođački nivo, izuzetna energičnost, specifična interpretacija, kao i brojni nastupi na muzičkim festivalima širom Srbije i u regionu: Nišvil džez festival, Internacionalni world music festival ETNIKA – Maribor (KGB, SLO), Festival Eufonija, Šibenik dance festival (Tvrđava Barone, HR), Tivat tango night – Milonga del mar u saradnji sa Turističkom organizacijom Tivat (CG), World music festival u Bitolju (Makedonija) i dr.

Tango ansambl nastupa u okviru jubilarne desete „Muzičke bašte Centra za kulturu Grocka, a ovaj program i tokom 2023. godine nastavlja sa profilisanim konceptom koji publici donosi žanrovsku raznovrsnost, generacijske i stilske razlike među muzičarima, autorski pristup i multikulturalnost – kao najvažnije odlike. U programu učestvuju gosti iz zemlje i regiona, a publici se kao vid muzičke edukacije i popularizacije umetničke muzike, predstavlja muzika različitih žanrova, nedovoljno zastupljena u medijskom i javnom prostoru, sa akcentom na autentičnom, etno i autorskom izrazu.

 

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju, autentični varoški dom s početka 19. veka i beleži više od dva veka trajanja. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog neimarstva i varoškog doma Srbije. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

 

Ulaz na događaje je slobodan.

Dobro došli!

 

 

*Izložba „BEOGRAD NA TOČKOVIMA – Prašina i glamur“,  i jubilarn„Muzička bašta“ realizuju se podrškom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i GO Grocka.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka