Radni sastanak u Viminacijumu: lokaliteti opštine Grocka u predlozima za Uneskovu listu svetske baštine

0

Na poziv Arheološkog instituta  i  dr Miodraga Koraća, u sredu 18. septembra predstavnici GO Grocka učestvovali su na lokalitetu u Viminacijumu u radnom sastanku sa temom priprema za upis kulturnih dobara i arheoloških lokaliteta Rimskog limesa na Uneskovu listu svetske baštine, u okviru objedinjenog kulturnog dobra „Granice rimskog carstva“.

U zdanju Viminacijuma – modernoj replici rimske Vile rustike, koje se koristi kao radni prostor i turistička atrakcija, uvodnu reč je dao dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta, a nakon prezentovanja elemenata nominacije kulturnog dobra „Granice rimskog carstva“ i značaja njegovog upisa na Uneskovu listu, koje prate i dalekosežne pozitivne posledice na razvoj kulturno-turističke ponude i lokalnu ekonomiju, usledila je i diskusija.

Na teritoriji opštine Grocka u okviru nominacije u ovom važnom kulturnom projektu izdvojeni su lokaliteti u naseljima Ritopek i Brestovik, a posebno je apostrofirana Kasno-rimska grobnica u Brestoviku, spomenik kulture od velikog značaja.

U radnom sastanku su učestvovali predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, generalni sekretarKomisije RS za saradnju sa Uneskom, predsednica GO Grocka Živadinka Avramović, direktorka Centra za kulturu Grocka Zorica Atić, kao i predstavnici opština Požarevac, Kladovo i drugih važnih podunavskih lokalnih samouprava duž nekadašnjih granica rimskog carstva.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka