Poseta Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo

0
Opština Grocka u petak 18. juna bila je domaćin stručno-turističkoj ekskurziji Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, nakon održane 50-e jubilarne konferencije u oblasti komunalnih i industrijskih otpadnih voda, komunalnog čvrstog otpada i opasnog otpada.
Nakon svečanog dela programa i radnih dana konferencije, učesnici su posetili opštinu Grocka i upoznali se sa delom prirodnih i istorijskih lepota koje je neophodno čuvati za naredne generacije, baš kao i kvalitet životne sredine. Stručni deo obilaska obuhvatio je Deponiju u Vinči, a potom je usledio kulturno-turistički segment posete u susret kulturnoj baštini Grocke i Centru za kulturu Grocka.
Arehološko nalazište „Belo brdo“ u Vinči, Rančićeva kuća u Grockoj, Legat Aleksandra Kostića i Gročanska čaršija su ostavili nezaboravan utisak, a stručni skup su dočekale predsednica SO Grocka Dušica Memarović, kao i članovi veća za ekologiju, turizam i kulturu Dragana Ćujić, Tijana Barbu Milić i Dragana Starčević.
Posetioce je na Arheološkom nalazištu dočekao kustos Muzeja grada Beograda Dragan Janković, dok je u Rančićevoj kući, sedištu Centra za kulturu Grocka, domaćin i kustoskinja bila Zorica Atić, direktorka ustanove.
Grocka na Dunavu je beogradska opština na kojoj je prve više milenijuma nikla prva evropska civilizacija – čuvena vinčanska kultura, i udaljena je od centra Beograda svega 25km. Zbog svoje plodne zemlje kraj reke i razvoja voćarstva, s razlogom u savremeno doba nosi naziv „Mala Kalifornija“. Grocka je i beogradska opština sa najstarijim spomenicima kulture i ansamblom veoma značajnih kulturnih dobara i lokaliteta.


Fotografije posete požete pogledati OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka