Piknik-tribina „Beograd za početnike“ u Rančićevoj kući „(NE)KULTURA SEĆANjA“

0

Nova sezona letnjih piknih-tribina „Beograd za početnike” u znamenitoj Rančićevoj kući u kojoj stanuje Centar za kulturu Grockanastavlja se divanom o toliko potrebnoj kulturi sećanja.

Imamo potrebu i obavezu da se sećamo nedužnih žrtava svog naroda, ali se postavlja pitanje na čemu je to i takvo naše sećanje utemeljeno? Na čemu počiva i kako negujemo sopstvenu (ne)kulturu sećanja?

… Da li znamo u dovoljnoj meri? Da li smo svoje pojedinačno i zajedničko sećanje na Jajince, Šumarice, Draginac, Stari Brod, Jasenovac, Kragujevac i mnoga druga gubilišta naših predaka iz Drugog svetskog rata uspostavili na stereotipima ili na istinskom poznavanju istorijskih činjenica i konteksta?

Zašto je, ponekad, naše sećanje dominantno matematičko, a nekad afektivno? Zašto često naše kolektivno sećanje počiva na mitovima i zabludama, zašto je podložno teorijama zavere, tj. pseudonauke? Da li istoriju pišu pobednici? Da li je istina jedna ili ih ima više u zavisnosti od „tumača“ i interpretacija istorije? Zašto podležemo selektivnom čitanju istorijskih činjenica?

Istovremeno, kakav je naš odnos prema memorijalnim celinama, stratištima i gubilištima iz perioda Drugog svetskog rata?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja pokušaće da nam pruži na novoj piknik-tribini „Beograd za početnike“ u Rančićevoj kući istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

Autorka i moderatorka piknik-tribine „(NE)KULTURA SEĆANjA“ je Smiljana Popov, novinarka i urednica naučno-popularnog tv serijala „Beograd za početnike“.

Piknik-tribina održava se u čarobnom ambijentu varoškog doma Grocke, u Rančićevoj kući iz druge polovine 18. veka koji je zaštićen spomenik kulture. Dakle, domaćin je Centar za kulturu Grocka.

SVI posetioci mogu poneti piknik-ćebad, ležaljke i svoje izletničke aksesoare, da u bašti tradicionalne srpske kuće s kraja 18. veka divanimo sa uvaženim gostom o našoj monumentalnoj prošlosti i našem odnosu prema istoj.

Mesto održavanja: Rančićeva kuća – Centar za kulturu Grocka, Majevička 9

Vreme održavanja: četvrtak, 9. jun u 19.30 sati

Dobro došli. Ulaz je slobodan.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka