Otvaranje samostalne izložbe crteža „Magična sazvežđa tišine“ umetnice Marion Dedić

0

U  Centru za kulturu Rakovica otvorena je samostalna izložba crteža „Magična sazvežđa tišine“ umetnice Marion Dedić, koja se sastoji od dvadesetak radova u kombinovanoj tehnici.

Postavku koja traje do 30. novembra, otvorila je istoričarka umetnosti Zorica Atić, naglasivši da radovi Marion Dedić predstavljaju usamljenu pojavu u našoj savremenoj umetnosti. Izdvajaju se nesvakidašnjom, likovno promišljenom idejom i umetničkom posvećenošću, a podržani su predanim radom koji ne čekana trenutke inspiracije.

Idejna i likovna koncepcija bavi se nemuštim „dijalogom“ dveju domaćih životinja, čovekovih životnih saputnika – psa i svinje, kao i njihovih simboličkih značenja. Minuciozno obrađene, svojim monohromno prikazanim a ipak životno toplim detaljima i taktilnošću krzna, one komuniciraju i sa posmatračem i međusobno. Siguran likovni rukopis i idejno zaokružen koncept preispituje čovekov odnos prema pratiocima u životu i lancu ishrane, ali i prema ponudi aktuelne umetničke scene.

Kao podrška radu umetnice, pored prijatelja, porodice i kolega, otvaranju izložbe Marion Dedić u Centru za kulturu Rakovica prisustvovala je zamenica predsednika opštine Grocka, g-đa Živadinka Avramović.
Interesantno je znati da je slika Gročanske čaršije, ulje na platnu velikih dimenzija koje krasi skupštinsku salu opštine poslednjih 20-ak godina, rad oca naše umetnice i davni poklon opštini Grocka.

Na otvaranju izložbe predstavili su se mladi Relja Dedić, gitara, i Luka Jezdimirović, klavir.

   Autor teksta

                                                                                               Zorica Atić

 

 

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka