Oslikana istorija Srbije na igralištu u Svetosavskoj ulici u Vinči

0

Na inicijativu predsednika Skupštine gradske opštine Grocka Stefana Dilberovića , u naselju Vinča u Svetosavskoj ulici, kod stambenih zgrada, oslikani su velikani srpske istorije poput cara Dušana sa vitezovima srpskog dvora, Kneza Lazara i Miloša Obilića. Posebnu pažnju privlači izuzetno orginalno naslikan najznačajniji momenat srpske istorije –Kosovski boj.

Nekadašnja fasada zgrade ispisana grafitima i natpisima, sada je dobila nov izgled. Obogaćena je muralom koji je oslikan u duhu istorije sa likovima junaka koji su ostavili značajan trag u istoriji srpskog naroda .

Budući da se ovde nalazi sportsko igralište, veliki broj mladih koji se ovde svakodnevno okupljaju sa oduševljenjem su pratili radove iz dana u dana, a konačan rezultat izazvao je fantastične reakcije i opšte zadovoljstvo meštana.

Mural su oslikali primenjeni umetnici, koji su zaslužni i za veliki mural koji krasi Gročansku čaršiju i simbolizuje tradiciju i istoriju Grocke. Izvođači murala su Severin Kovač i vajar Marko Pejčić, učesnik ovogodišnje, 19. po redu Likovne kolonije GO Grocka, i ujedno donator drvenih skulptura koje će uskoro krasiti centar gročanske varoši.

Galeriju slika možete pogledati OVDE

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka