Onlajn divan„Beograd za početnike” u Rančićevoj kući

0
Novi onlajn-divan „Beograd za početnike” direktno iz toplog varoškog doma stare Rančićeve kuće, zaštićenog kulturnog dobra u kome stanuje Centar za kulturu Grocka, donosi intrigantnu priču koja je obeležila smenu vekova u Srbiji.
Budite sa nama u sredu, 29.12.2021. u 20č, YouTube kanal i FB strana Centar za kulturu Grocka: onlajn-divan „Beograd za početnike” u epizodi: APIS I ALEKSANDAR –
O NOĆI KOJA JE PROMENILA ISTORIJU SRBIJE
Kako je izgledala krvava noć koja je promenila istoriju Srbije, maja 1903. godine, iz ugla njenih protagonista… Kako i gde se kuvala strašna zavera protiv kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović? Šta joj je prethodilo? Ko je u njoj sve učestvovao… i kako je moguće da se ubistvo kralja i kraljice spremalo pune tri godine, da je u zaveru bilo uključeno više od stotinu zaverenika, a da zavera nije otkrivena?
Zbog velikog interesovanja za ovu intrigantnu istorijsku epizodu i na brojne zahteve publike, Centar za kulturu Grocka, u živopisnom ambijentu Rančićeve kuće iz 19. veka, organizuje novi onlajn divan „Beograd za početnike”, svojevrsnu vremeplovnu turu „APIS I ALEKSANDAR: O NOĆI KOJA JE PROMENILA ISTORIJU SRBIJE”.
Gost Smiljane Popov, novinarke, autorke onlajn divana i naučno-popularnog TV serijala “Beograd za početnike”, ali i stručni vodič-kustos kroz jedan od najprelomnijih događaja u istoriji Srbije i okolnosti koje su do njega dovele je pisac Nenad Novak Stefanović, autor tek izdate knjige „Apis i Aleksandar”, koja je već dobila drugo izdanje.
Nenad Novak Stefanović nas vodi kroz splet vojnih i diplomatskih zavera koje su dovele do kobne noći 29. maja 1903., a sa novim saznanjima i istraživanjima razbiće ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije, do današnjih dana. Zahvaljujući temeljnom istraživanju i mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, otkriće publici koliko su njihovi životi bili duboko isprepleteni. Prošetaćemo kroz današnje zgrade i lokacije u Beogradu i Srbiji koje su bile istorijska pozornica ili priprema za krvavi majski prevrat.
Pored Apisa i Aleksandra, dvojice protagonista prelomnog događaja srpske istorije, osvrnućemo se i na ulogu koju su jake žene imale u ovom turbulentnom periodu naše istorije, kao i na njihove proračunate, iskrene ili sasvim divlje ljubavi prožete uzavrelim političkim strastima:
„Srpkinje uopšte nisu bile „druga violina“ u svojim brakovima. Neke su, čak, aktivno učestvovale u zaveri. Intrigantna je uloga jakih žena u Beogradu. One su gurale muževe u atentat. Doterane spolja, u duši divlje”, zagonetan je Nenad Novak Stefanović.
„U pitanju je ozbiljno istraživanje. Ulazio sam u javne i privatne arhive, slušao porodične sage, obilazio teren, čitao memoare, studije. Jedan stari novinar Politike iz doba Kraljevine pričao mi je o razgovorima iza kulisa ondašnjeg dvora i preneo poverljiv razgovor s lekarom Obrenovića. Tako je i do mene došla dvorska tajna o zdravstvenom stanju kraljevića”, dodaje autor knjige “Apis i Aleksandar”.
„Aleksandar je bio promoćuran, hladan, stegnut. Rastao je pod „staklenim zvonom“, naučen da vuče konce dvorskih intriga. Točkić jedinog ventila koji je propuštao paru njegovih emocija okretala je Draga. Apis je bio najlepši mladić Beograda svog vremena. Mnoge žene su bile zaljubljene u njega… Bio je pravi kicoš, izrazito visok, skoro dva metra, širokih ramena, fino vaspitan, džentlmen na balu i za stolom, ali sa fiks-idejama o prevratu koje je sistematski realizovao”.
Dobro došli onlajn, u sredu 15. decembra u 20č
*Nezaboravnu atmosferu divanu daruje i ambijent Rančićeve kuće, koji odiše vanvremenskim skladom i vekovnom tradicijom. Rančićeva kuća u Grockoj je svedok vremena, spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju, građena krajem 18. i početkom 19. veka bez ijednog eksera, i predstavlja jednu od najvrednijih kuća ne samo na području Grocke, već i beogradske okoline.
Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka