Nastup sastava ISKON u „Muzičkoj bašti“ 9. jul u 20.30č / ulaz slobodan

0
   Letnji muzički program MUZIČKA BAŠTA Centra za kulturu Grocka na otvorenoj sceni Rančićeve kuće u Grockoj predstavlja gostujuće sastave iz zemlje i regiona. U petak 9. jula u 20.30 časova nastupa sastav ISKON, koji izvodi izvornu muziku i bogate muzičke stilove Balkana, u originalnim aranžmanima, u vanvremenskom ambijentu Rančićeve kuće, zaštićenog spomenika kulture s početka XIX veka.
„Iskon“ je nastao 2001. godine, kada se grupa studenata i entuzijasta okupila sa
željom da izvornu muziku sačuva od zaborava, ali i da je kroz nove i originalne
aranžmane približi današnjoj publici. Okosnica nastupa su, uz bogatstvo melodija Balkana, upečatljivi ženski vokali i sviranje na tradicionalnim instrumentima.
Za dvadeset godina postojanja grupa je nastupala na brojnim festivalima u Mađarskoj, Rusiji, Grčkoj, Francuskoj, Turskoj, Švajcarskoj, BiH, kao i na festivalima i manifestacijama širom Srbije. Nakon duže diskografske pauze, grupa „Iskon“ je u septembru 2020. godine
objavila svoj treći studijski album, pod nazivom „Prsten mladoženjski“, u saradnji sa izdavačkom kućom Multimedia Music Serbia iz Beograda.
Grupu „Iskon“ danas čini osam članova:
– Milanka Nastasović – vokal
– Olja Njaradi – vokal
– Dejan Anđelović – frula, tarabuka
– Nebojša Brdarić – frula, kaval, jermenski duduk
– Filip Jović Vujaković – klarinet, gajde, kaval
– Balša Pešikan – makedonska tambura, saz, violina
– Nikola Birač – čalgija, tamburaško čelo
– Ognjen Šućur – tapan
„Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka tokom 2021. godine nastavlja sa profilisanim konceptom koji publici donosi žanrovsku raznovrsnost, generacijske i stilske razlike među muzičarima, autorski pristup i multikulturalnost – kao najvažnije odlike programa. U programu učestvuju gosti iz zemlje i regiona, a publici se kao vid muzičke edukacije i popularizacije umetničke muzike, predstavlja muzika različitih žanrova, nedovoljno zastupljena u medijskom i javnom prostoru, sa akcentom na autentičnom, etno i autorskom izrazu.
*Muzički program „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka je podržan i sufinansiran sredstvima Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja, sredstvima Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, kao i podrškom Opštine Grocka.
Snimci:
Ulaz je slobodan, uz poštovanje zdravstvenih preporuka i mera zaštite.
Dobro došli!
Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka