Na Dunavskom keju u Grockoj obeleženo Bogojavljenje

0

Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje na Dunavskom keju u Grockoj  danas je organizovano desetu godinu za redom.

Liturgija u crkvi Svete Trojice u Grockoj služena je od 8.00 časova, nakon koje je u porti održano  Veliko vodoosvećenje. Litija se zatim Gročanskom čaršijom uputila ka Dunavskom keju, gde je organizovan svečani program.

Program je otovren himnom republike Srbije u izvođenju  Danice Krstić, koja pleni izuzetnim glasom zbog koga nosi nadimak “Šumadijski slavuj”. Prisutnima se zatim obratio predsednik opštine, Dragan Pantelić:

– Čast mi je što mogu da Vas pozdravim na ovoj  tradicionalnoj manifestaciji, koja ove godine na Bogojavljenje navršava 10 jubilarnih godina.Ove godine imamo 47 prijavljenih plivača, i želim da se zahvalim svim plivačima koji su prijavili da plivaju za Časni krst. Svi vi koji učestvujete u plivanju za Časni krst ste već pobednici, ali najbržeg plivača kao i svake godine očekuje zlatni krst koji tradicionalno poklanjaju gročanske zlatare Mijić i Koak. Dragi sugrađani Vama želim da uživate u ovoj manifesticiji i današnjem danu, i želim da iskoristim ovu priliku da vam kažem da su vrata opštine i moje kancelarije za sve Vas dragi moji Gročani otvorena. Mi smo tu zbog Vas i za Vas. I na kraju svima čestitam današnji praznik. Bog se javi!

Više od 3000 posetilaca ove godine su još jednom uživali u glasu Danice Krstić koja je otpevala još tri numere, Marijo slavna, Ej dragi gradi, Sini jarko sunce sa Kosova.

Bogojavljenskom molitvom sveštenstvo je blagosiljalo plivače neposredno pre ulaska u hladni Dunav. Za Časni krst ove godine plivalo je 47 plivača među kojima i tri devojke. Učesnik koji je prvi doplivao do Časnog krsta je Uroš Vasović iz Leštana kojem je Zlatni krst za veliki uspeh i treći put osvojenom nadmetanju i na ukazanoj hrabrosti dodelio predsednik opštine, Dragan Pantelić.

Predsednik Pantelić, zajedno sa protojerejem Aleksandrom Mitrovićem, zamenikom predsednika opštine, Dušicom Memarović i predsednicom SO Grocka, Vesnom Damnjanović uručili srebrne krstiće za hrabrost Anastasiji Petrović, Ivi Angeleski i Predragu Rapajiću.

Generalni pokrovitelj, gradska  opština Grocka organizovala je manifestaciju uz pomoć  crkve Svete Trojice, javnih i privatnih preduzeća, udruženja i pojedincaca. Svi učesnici dobili su prigodne poklone.

BOG SE JAVI!


Fotografije sa manifestacije možete pogledati OVDE!

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka