MUZIČKA BAŠTA 2021. – Alice in WonderBand – U RITMU TELESNIH PERKUSIJA

0

Letnji muzički program MUZIČKA BAŠTA Centra za kulturu Grocka na otvorenoj sceni Rančićeve kuće u Grockoj, gotovo svakog petka u letnjem periodu predstavlja gostujuće sastave iz zemlje i regiona:
U petak 25. juna u 20 časova nastupa sastav Alice in WonderBand u vanvremenskom i ambijentu bašte Rančićeve kuće, zaštićenog spomenika kulture iz 19. veka.

Alice in WonderBand čini dvojac Marko Dinjaški i Ana Vrbaški, koji su svoj umetnički izraz u potpunosti usmerili na pevanje i zapanjujuću perkusiju tela – izražavajući se telom i glasom. Izvode muziku sa Balkana uz novi balkanski ritam, koji sadrži folklorne motive. Tehnika kojom se izražavaju su telesne perkusije, pri čemu scensko-muzički izraz i nastup uključuje mnogo više: pokret, fizički teatar, glumu, pantomimu …

„ Stvoriti ceo orkestar samo telima dvoje ljudi, to je izazov”, ističe Ana Vrbaški, članica dvojca Alice in WonderBand.

Alice in WonderBand je osnovan kao vokalno-instrumentalni sastav 1998. godine, sa brojnim muzičarima kao svojevrsna umetnička laboratorija, koja upija različite uticaje i stvara slobodno, otvorena za sugestije. Otuda je umetnički izraz bogat i raznolik, te su nastupali na konkcepcijski i žanrovski raznovrsnim događajima u zemlji i inostranstvu., kao što su „Nišville Theater festival”, „Ethno.com festival”, „Barski ljetopis”, „Milano clown festival”, „Bitef Polifonija“, „Karlovačka berba grožđa…

Prekretnica u stvaralaštvu benda se dogodila 2011. godine, kada je orjentir u radu postalo pozorište, i potom 2013. godine, od kada se izražavaju najjednostavnijim sredstvima – glasom i telesnim perkusijama, te su „telesne perkusije” postala i odgovarajuća odrednica za aktuelno stvaralaštvo.

„Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka tokom 2021. godine nastavlja sa profilisanim konceptom koji publici donosi žanrovsku raznovrsnost, generacijske i stilske razlike među muzičarima, autorski pristup i multikulturalnost – kao najvažnije odlike programa. U programu učestvuju gosti iz zemlje i regiona, a publici se kao vid muzičke edukacije i popularizacije umetničke muzike, predstavlja muzika različitih žanrova, nedovoljno zastupljena u medijskom i javnom prostoru, sa akcentom na autentičnom, etno i autorskom izrazu.

*Muzički program „Muzička bašta“ Centra za kulturu Grocka je podržan i sufinansiran sredstvima Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja, sredstvima Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, kao i podrškom Opštine Grocka.

Snimci:
Mesečinka: https://www.youtube.com/watch?v=BLIL37TbzKA
Uči me majko, karaj me: https://youtu.be/JqQ941i6cjs

Ulaz je slobodan, uz poštovanje zdravstvenih preporuka i mera zaštite.

Dobro došli!


Fotografije sa događaja možete pogledati OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka