Međunarodni dan Roma, 8. april

0

Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Chelsfieldu kraj Londona 7—12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem (romskiIšao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Tim povodom zamenik predsednika opštine, Dejan Vlašković je u svom kabinetu primio predstavnike opštinskog Saveta za romska pitanja, predsednika Ivana Bošnjakovića iz Vrčina i članove Saveta, Dobricu Konotarevića i Životu Mitrovića iz Leštana i uručio im prigodne poklone. Sastanku je prisustvovao i Rade Ivetić. saradnik predsednika opštine. Tokom prijema, razgovarali su o funkcionisanju Saveta i potrebama i projektima koje ovaj Savet ima u planu u narednom periodu a od značaja su za romsku populaciju na teritoriji naše opštine.

Savet za romska pitanja ima zadatak da predlaže manifestacije, međunarodne posete, kontakte sa drugim organizacijama koje su od zajedničkog interesa za opštinu i romsku populaciju, zatim daje svoje mišljenje o projektnim aktivnostima vezanim za romsku populaciju, prikuplja i obrađuje informacije o problemima romske zajednice i predlaže njihova rešenja.


Fotografije prijema možete pogledati OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka