MAMA VINČA onlajn divan “BEOGRAD ZA POČETNIKE” u Rančićevoj kući: ŽIVOT I SMRT PRABEOGRAĐANINA U KOLEVCI EVROPE

0
Novi online divan “Beograd za početnike” direktno iz toplog varoškog doma stare Rančićeve kuće, gde stanuje Centar za kulturu Grocka, donosi najnovije vesti sa poslednjih terenskih iskopavanja vinčanske kulture, i to sa više lokaliteta u Srbiji.
Budite sa nama u sredu, 15.12.2021. u 20č, YouTube kanal i FB strana Centar za kulturu Grocka: onlajn-divan “Beograd za početnike” u epizodi: MAMA VINČA – život i smrt prabeograđanina u kolevci evrope – najnovija istraživanja.
Gost: dr Miroslav Kočić, arheolog, izvršni menadžer kapitalnog projekta „Vinča“ Belo Brdo
Domaćica divana: Smiljana Popov, novinarka, autorka naučno-popularnog serijala „Beograd za početnike”, prve TV emisije u Srbiji koja je „ušla“ u prosvetni sistem.
Ma koliko o inovativnoj, progresivnoj vinčanskoj civilizaciji saznavali, čitali, slušali, nikada nam nije dosta… Jer uprkos arheološkim, antropološkim, multidisciplinarnim naučnim istraživanjima koja traju više od veka – ta kolevka prvog urbanog čoveka praistorijske Evrope i dalje je misterija. Neka od ključnih pitanja ove superiorne kulture življenja kamenog doba ostaju nerazrešena i pod dubokom tamom milenijuma. Najnovija istraživanja o genijalnim Vinčancima donosi direktno sa terena arheolog Miroslav Kočić, koji je doktorirao na jednom od najprestižnijih svetskih univerziteta za arheologiju – u Pitsburgu, i rukovodi kapitalnim projektom „Vinča“ Belo Brdo, tamo gde je rođena Mama Vinča, majka urbane Evrope.
Posle više od veka proučavanja, naučnici i dalje otkrivaju fascinantan svet srednjeg i poznog neolita koji menja naše uobičajene predstave o Vinči. Malo je poznato da je samo na teritoriji Srbije (koja je bila srce vinčanske civilizacije), iskopano više od 600 naselja ove kulture, u kojoj su cvetali trgovina, kreativnost i inovacije, rađale se ideje i potpuno nova forma organizacije društva, bazirana na ekonomskoj jednakosti…
Sva revolucionarnost vinčanske kulture ogleda se u nivou saradnje, suživota i zajedništva koji su Vinčanci uspostavili… Oko 5300. godine p.n.e. pojavljuju se naselja ogromne površine, pravi gradovi sa više stotina kuća, ulica, trgova. Ta promena označava dolazak nove blistave faze u razvitku ljudskih društava – vinčanske kulture, priča dr Miroslav Kočić. Ispričaće nam i šta su novo naučnici otkrili, a šta ih još uvek zbunjuje: kako su živeli, jeli, spavali, čega su se plašili drevni Vinčanci, koji slove za preteču prve civilizacije u Evropi.
Zato smo je od milošte prozvali MAMA VINČA, jer je ovo naše parče zemlje iznedrilo prve urbane ljude Evrope, a Beograd je pre 7.000 godina imao prvi grad u Evropi, sa dve i po hiljade stanovnika na jednom mestu, i to na terenu današnje opštine Grocka.
Ali ono što je fascinantno, jeste da se u Srbiji trenutno na više lokacija iskopavaju mnogo veće metropole od Vinče!
Dobro došli onlajn u sredu 15. decembra u 20č – YouTube kanal i FB strana Centar za kulturu Grocka.
Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka