Letnja promenada učenika Osnovne muzičke škole po veličanstvenoj Rusiji

0

U periodu od 12. do 24. avgusta 16 učenika Osnovne muzičke škole i 6 nastavnika imali su priliku da obiđu, gostuju i nastupaju u velelepnim gradovima Rusije – Sankt Peterburgu i Moskvi.
Po pozivu Moskovske patrijaršije naša škola je u saradnji sa Dečjom organizacijom “Dani ćirilice“ i KUD-om „Aca Obradović“ iz Bavaništa predstavljala kako našu školu, sredinu iz koje potičemo tako i srpsku kulturu i tradiciju.
Dugo i naporno se putovalo…prošli smo Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Litvaniju i Latviju kako bi stigli do željenog cilja – Rusije. Najpre smo boravili u St. Peterburgu, a zatim, nakon tri dana, i u prestonici – Moskvi.
Peterburg nas je lepim vremenom najsrdačnije dočekao. Tokom dvodnevne posete organizovane su nam razne aktivnosti, koje je ponekad bilo teško fizički ispratiti, ali su naši domaćini imali veliku želju da nam sve najznačajnije i najznamenitije pokažu, te smo na njihovo gostoprinstvo morali odgovoriti. Imali smo organizovane i vodiče i prevodioce. U Peterburgu smo obišli Nevski prospekt, Dvorski trg, Admiralitet, Vasiljensko ostrvo, Bronzanog konjanika, krstaricu „Auroru“, Isakijevski sabornu crkvu, Prepodobnu kseniju Blaženu. Nažalost, Carsko selo nije radilo zbog renoviranja, a za ulazak u „Ermitaž“ smo zakasnili zbog saobraćajne gužve. Treba nešto ostaviti i za sledeći put 
Održali smo koncert, u znak dobrodošlice i srdačnog dočeka, za naše Ruske prijatelje na Elektrotehničkom fakultetu, gde smo imali priliku da pored starog i ogromnog zdanja fakulteta, vidimo i portrete naučnika koji su svoje prve korake započeli baš tu. Iznenađenje je bilo što se nekolicina Srba obrazovala baš na ovom fakultetu. Naravno, našim učesnicima, kako iz muzičke tako i iz folklora, pripremljeni su pokloni i suveniri u znak sećanja na boravak u Peterburgu. Ne smemo zaboraviti ni noćnu šetnju Peterburgom, tim velelepnim i blistavim gradom. Kiša nas je omela u planovima, ali nam to nikako nije narušilo kompletnu sliku veličine, monumentalnosti, tradicije, pravoslavlja i istorije ovog grada.
Put nas je dalje vodio u Moskvu, u kojoj smo proveli divna 4 dana. Po samom ulasku u grad shvatate šta je metropola u kojoj se živi prebrzo, sve je predimenzionirano, te i ne čudi podatak da u njoj živi 20 miliona stanovnika. Pogledi su kod većine nas rekli isto – „i mi bi tu živeli!“  Čekali su nas vodiči, prevodioci, organizatori…u tolikoj masi turista s vremena na vreme smo se prepoznavali samo po zastavici Srbije.
Najpre smo posetili Muzej lepih umetnosti „Puškina“, velelepni Hram Hrista Spasitelja, a zatim i „Slavenski centar“, gde smo održali nezaboravan koncert za naše prijatelje. Tu su nas intervjuisali, čestitali, ljubili, zvali da opet dođemo, darivali nam razne poklone… sve u svemu, bili su oduševljeni srpskom muzikom, pesmom i igrom… pevali smo neke numere iznova i iznova zajedno. Takvi lepi trenutci se pamte za ceo život.
U Moskvi smo obišli i Kremlj sa Aleksandrovskim vrtom, Večnom vatrom, nultim kilometrom – tačkom, Hramom Vasilija Blaženog, vozili se metroom i obišli elitne ulice Moskve.
Bili smo u gostima i u Srpskoj ambasadi. Obišli smo zdanje, pričali, razgovarali, razgledali, družili se i počastili sa prvim savetnikom ambasadora i ostalim zaposlenim ljudima iz Srbije. Naravno, čim smo ugledali klavir (a ima ih 3), odmah smo im priredili iznenađenje.
Na praznik Preobraženje Gospodnje ugostio nas je Pokrovski hram, gde smo prisustvovali Liturgiji, jednom lepom krštenju naše Tare, svirali na zvonicima hrama, pevali i igrali ispred hrama sa našim prijateljima, a zatim posetili Tratjakovski galeriju i VDNH – zlatni park u kojem se nalazi najveći akvarijum na svetu! E tu nas je čekalo pregršt lepote i iznenađenja.
Noćili smo i obišli Sergejev posed, manastirski kompleks u okviru poznatog Sergejevog poseda, gde su mošti prepodobnog Sergeja i Serapionova palata. Naši učenici i nastavnici su imali priliku da posete Muzej igračaka i da u okviru njihov radionice sami nacrtaju i naprave svoju igračku, koju su poneli kući. Ah…kakvih je tu divnih kreacija nastalo. Nismo ni slutili koliko neka deca osim muzičkih imaju i vajarskih sposobnosti.
Brzo su nam proleteli ovi dani, sve se brzo odvijalo „kao na filmu“. Nekih segmenata zdanja, parkova, muzeja, galerija, trgova i ulica sećamo se i podsećamo tek sada kada smo stigli kući. Povratak nam je teško pao, opet se mnogo zemalja prolazilo, ali osmesi na dečijim licima, pesma, graja, stečeno prijateljstvo između škole i kulturno-umetničkog društva ostaju trajni.
Ishod našeg putovanja ostaće zauvek u našim mislima, prijateljstva koja smo stekli treba negovati i čuvati, najavljene događaje ispoštovati, možda i neke nove koncerte zakazati. Na nama je da utiske rezimiramo, pogledamo šta želimo i, možda opet, tu velelepnu i carsku Rusiju posetimo.
Učenici koji su predstavljali Osnovnu muzičku školu su: Natalija i Sofija Farkaš, Nevena i Vanja Teofilović, Miloš Perić, Marija Pavlović, Milica Mitrović, Tijana i Dajana Stanić, Milica Mitrović, Ivan Pavlović, Vukašin Stojković, Tamara Simonović, Isidora Ostojić, Tara Stojanović i Anđela Stefanović. Njih su neumorno pratili sledeći nastavnici: Katarina Farkaš, Aleksandar Bijić, Dragan Stanojević, Tijana Ljubičić, Marija Vasić i direktor škole Branka Ivković-Petronić.
Kako su nas ruski prijatelji doživeli možete pročitati na:
http://ruskarec.ru/arts/2016/08/20/koncert-za-nase-velike-ruske-prijatelje_622701

Galeriju fotografija možete pogledati OVDE

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka