KUD „Stevan Štrbac“ iz Vrčina obeležilo je 95. godina postojanja koncertom u Ustanovi Kulture „Vlade Divljan“

0

Davne 1927. čika Steva Štrbac, u to vreme poznati beogradski i vrčinski krojač pokrenuo je kulturno-prosvetnu zajednicu u naselju Vrčinu pod nazivom “Branko Radičević“. Avangardna omladina tadašnjeg Vrčina na čelu sa čika Stevom, ozbiljno se bavila kulturnim aktivnistima, a najveće i najbolje rezultate postizani su iz oblasti pozorišnog stvaralaštva. Članovi tadašnjeg amaterskog pozorišta pored uspešnih nastupa u svom mestu Vrčinu, imali su i dosta uspešnih nastupa i u Beogradu, a kad su prilike to dozvoljavale i u drugim mestima širom Srbije.

U to vreme, pored pozorišta, pokreću se i druge aktivnosti i sekcije u radu Društva- folklorna, muzička i pevačka. Vremenom folkorna sekcija postaje glavni nosilac rada Društva, a poslednjih 30 godina rada, kada Društvo radi konstantno bez prekida, folklorna sekcija je najmasovnija i najuspešnija.

Danas je KUD “Stevan Štrbac“ je jedan snažan i masovan amaterski kolektiv sa oko 120 članova. Aktivno radi 5 folklornih ansambala – 3 dečja (DFA “Pčelice“, “Slavuj“ i “Lane“), Prvi izvođački (“Vrčinski vez“) i ansambl veterana.

U svom bogatom programu svi ansambli izvode preko 30 koreografija sa prostora celog Balkana.

Svi članovi Društva su posebno ponosni na međunarodni festival folklora “Kreni kolo“ koji se u organizaciji Društva, svake godine početkom jula meseca održava u Vrčinu, a isto tako i ponosni činjenicom da su jedino društvo iz Beograda i okoline koje je 2008. organizovalo koncert u velikoj dvorani Sava centra, sa koga je sav prihod išao za izgradnju Avalskog tornja.

Društvo je učestvovalo na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima i imalo dosta zapažene nastupe na njima.

Kako na međunarodnim festivalima, KUD “Stevan Štrbac“ aktivni je učesnik i na mnogobrojnim domaćom festivalima i kulturnim manifestacijam, napominjenemo neke od njih: “Gročanske svečanosti“ u Grockoj; Smotra folklornog stvaralaštva “Zlatni opnak“ i “Mali zlatni opanak“ u Valjevu; “Oplenačka berba“ u Topoli; “Kupusijada“ u Mrčajevcima; “Slaninijada“ u Kačarevu; “Kobasicijada“ u Turiju; “Smederevska jesen“ u Smederevu; “Kosidba na Rajcu“; “Homoljski motivi“ u Kučevu; “Zov ravnice“ u Novom Sadu; “Igradnka pod Avalaom“ u Belom Potoku; “Belgrade Award“ u Beogradu; Smotra folklornih ansambala Srbije u Novom Pazaru (izvođački ansambli) i Trsteniku (dečji ansambli).
Neki od pomenutih domaćih festivala su i takmičarskog karaktera, na kojima je KUD “Stevan Štrbac“ osvoji i nagrade, a pomenućemo sledeće: 1 Zlatni opanak i 3 Bronzana opanka na festivalu “Mali zlatni opanak“ u Valjevu u kategoriji dečjih ansambala; 1 Srebrni opanak na festivalu “Veliki zlatni opanak“ u Valjevu; 3. mesto na Međunarodnom festivalu “Belgrade Award“, kao i nagradu za najbolju koreografiju (Igre iz Crne Trave) na istom festivalu, u konkurenciji 15 ansambala; Zlatna plaketa na Smotri folklornih ansambala Srbije u organizaciji Saveza folklornih ansambala Srbije za izvođačke ansambale, a u kategoriji 14 ansambala iz cele Srbije. Na pomenutoj Smotri, članica KUD-a, Tamara Kovačević je osvojila 1. mesto u kategoriji vokalnih solista.

Ove godine Društvo je proslavilo i 95. godina od osnivanja i održan je veliki jubilarni, a ujedno i godišnji koncert u UK “Vlada Divljan“ na sceni “Stamenković“.

Galeriju fotografija pogledajte OVDE

Share.

Leave A Reply

© 2024 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka