Kud ,,Srbija 011“ iz Zaklopače čuvar srpske tradicije

0

Tradicionalna muzika i igra predstavljaju vernu sliku naroda, jer se kroz nju na najbolji način oslikavaju sve njegove kulturne osobine. O moći koju igra i muzika poseduju može se neprekidno govoriti, ali najbolje je gledati i slušati.

Na desnoj obali Dunava, u varošici Grocka Kulturno – umetničko društvo ,,Srbija 011“ , sem Zaklopače od septembra 2016.godine počeli su sa radom u Osnovnoj školi ,,Ilija Garašanin“ u Grockoj, Osnovnoj školi ,,Nikola Tesla“ u Vinči, Sportskom – rekreativnom centru ,,Palestra“- Kaluđerica.

Društvo koje je relativno mlado, sa ponosom prikazuje mladim naraštajima da poštuju i zavole narodnu igru i pesmu i svojim aktivnostima da podrže deo kulturne tradicije.

Za veoma kratak period kako saznajemo ostvarili su velike uspehe osvojivši stipendiju etno pevanja na festivalu ,,Drugi glas Anđela“ – Tijane Jurić u Bajmoku. Bezbroj dečijih smotra : Pećinsko kulturno leto – Pećinci, Fijaker stari – Batajnica, Susret prijateljstva– Novi sad – Obrovac, Selo moje zavičaju mili – Sikirica – Paraćin, Daut- Beograd , Bela Palanka… Razne manifestacije i promocije: Strašilijada, Zemun s ljubavlju, otvaranje pošte u Ritopeku, vrtić Vesenjko u Kaluđerici. Turneju u Bugarskoj na ,,balkan fok fest“.

Deca sa naše opštine ne da su se samo predstavljali raznim festivalima, već su se i predstavila sa igrama i pesmama i na Studiju ,,B“ u emisiji ,,Peđolino“, u jutarnjem programu na tv ,,Pink“ od najmlađe sekcije do omladinske, gde su gledaoci oduševljeni.

Zadatak koji su postavili je da uče i vaspitavaju decu da poštuju i zavole tradiciju našeg naroda tako da su 2016. godinu zatvorili sa novogodišnjom emisijom ,, Magazin Srbije na vezi“ za dijasporu na RTS – satelit, i RTS-u. U 2017. godini očekuje ih bezbroj nastupa, i dečija turneja po Grčkoj.

U subotu za Božić bili su gosti na televiziji Pink.

  

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka