КОНКУРСНИ ПОЗИВ: VII групна изложба СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА у Ранчићевој кући

0

Центар за културу Гроцка, установа културе Градске општине Гроцка расписује позив за VII групну изложбу радова аутора који живе и/или активно стварају на територији ове општине, под називом „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА“.

Позивају се ликовни и примењени уметници, који живе и/или активно стварају на територији општине Гроцка, да узму учешће у VII групној изложби „Стваралачка Гроцка. Конкурсни позив је за пријаве заинтересованих учесника отворен од 29. јуна до 07. јула 2021. године. Резултати конкурса и списак излагача биће објављени 10. јула на сајту Центра за културу Гроцка, https://www.kulturagrocka.rs/.

Групна изложба ће бити отворена и представљена јавности у петак 30. јула 2021. године од 20 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. У складу са здравственим препорукама, свечани део догађаја биће уприличен на отвореном, на летњој сцени Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе.

Стваралачка Гроцка 2021: Изложба има за циљ представљање разноврсности стваралачке продукције великог броја аутора и уметника који живе и раде на територији општине Гроцка. Окупљање и повезивање стваралаца са територије Градске општине Гроцка у оквиру групне изложбе, као и промоција њиховог рада у јавности, битан је корак ка оснаживању уметника, и уједно обогаћивању културног живота локалне заједнице.

Конкурс је намењен: академским ликовним и примењеним уметницима, члановима уметничких удружења УЛУС и УЛУПУДС, студентима уметничких школа и факултета, афирмисаним неакадемским ствараоцима, и уопште активним ауторима чији рад спада у домен ликовних и примењених уметности, а који живе и/или раде на подручју градске општине Гроцка. Конкурс је усмерен на излагање радова из актуелне продукције, насталих у протекле две године, и то: слика, цртежа, накита, ситне пластике, скулптура мањег формата, графика, фотографија, уметничких занатских рукотворина, дизајна текстила… Ствараоци се представљају са по једним радом.

Кустоскиња и ауторка групне изложбе је Зорица Атић, дипл. историчарка уметности.

ВАЖНО: Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће (60м2), варошке куће с почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе/народног неимарства од великог значаја за Републику Србију.

(Више на: http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html)

Галеријски простор обухвата две просторије опремљене са укупно 12 излагачких витрина. Галеријски простор са витринама и мобилним полицама унутар њих идеалан је за мањи до средњег формата и ситну пластику (скулптуре, примењену уметност), те молимо излагаче да величину радова прилагоде димензијама излагачког простора и духу објекта.

Ранчићева кућа располаже пространом баштом парковског типа, која се лети користи као музичка сцена, али и излагачки простор на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије).

Потребно је доставити следећу документацију:
– податке о аутору (име, презиме, адреса, контакт телефон, мејл-адреса);
– кратку радну биографију;
– визуелну документацију/радове (фотографије min. три рада, од којих би један био изложен);
– податке о радовима (опис: техника, формат, година настанка).

Начин пријављивања: Конкурсне пријаве за учешће са потребном документацијом слати у периоду 29.06. до 07.07.2021. године са назнаком „За конкурс – Стваралачка Гроцка 2021“, на ел. адресу Центра за културу Гроцка (centargrocka@gmail.com), или донети лично у Центар за културу Гроцка – Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој, радним даном и суботом 10-12 часова.

Рок за преузимање радова је 30 дана након завршетка изложбе (1-10. септембар).

За додатне информације:

Центар за културу Гроцка / Ранчићева кућа, 011 850 23 21, 064 64 73 750 (centargrocka@gmail.com)

Share.

Leave A Reply

© 2021 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка