HOR OMŠ „NEVENA POPOVIĆ“ JE NAJBOLjI HOR OVOGODIŠNjEG 10. REGIONALNOG FESTIVALA HOROVA DECE I OMLADINE

0

U petak 28. maja 2021. godine, hor Osnovne muzičke škole „Nevena Popović“ nastupio je na 10. Festivalu horova dece i omladine – „FEDEHO“.

18 učenika  OMŠ „Nevena Popović“ vešto je vodila kroz kompozicije i dirigovala im nastavnica Bojana Đukić, uz klavirsku pratnju nastavnice Katarine Farkaš. Stručni žiri i prisutna publika imali su priliku da čuju sledeće 4 kompozicije: Obaveznu-festivalsku kompoziciju „Zelen bagrem“ Dimitrija O. Golemovića, umetničku kompoziciju „Šedrik“ M. Leontoviča, duhovnu „Bogorodice Djevo“ i „Mala rukovet za dečji hor i klavir“ nastalu prema rukovetima Stevana S Tojanovića Mokranjca, u arandžmanu Vojislava Simića i Milice Manojlović..

Hor je ostao veoma zapažen govori nam i ocena stručnog žirija. Naši učenici i nastavnica Bojana su se okitili sa 3 nagrade. Krenućemo redom…. Hor OMŠ „Nevena Popović“ dobio je PRVU NAGRADU ZA NAJBOLjE IZVOĐENjE UMETNIČKE KOMPOZICIJE, zatim i DRUGU NAGRADU ZA NAJBOLjE IZVEDENU ZADATU (obaveznu festivalsku) KOMPOZICIJU, a ono što je vrhunac uspeha hora je svakako činjenica da je  HOR PROGLAŠEN ZA NAJBOLjI HOR FESTIVALA!!!

A najbolji hor, po mišljenju stručnog žirija, predstavlja Srbiju na jednom od koncerata Međunarodne manifestacije dece Evrope “Radost Evrope”‘.

Pored bezbroj čestitki i lepih želja veliku zahvalnost  dugujemo nastavnici Bojani Đukić, koja je svojim trudom, zalaganjem i upornošću, uspela da zajedno sa  učenicima odlično pripremi i uvežba do savršenstva sve numera za ovaj značajni festival. U ova teška i mučna vremena pandemije zajedno su uložili napor i vežbali program sa maskama i vizirima, ali su uspeli.

Cilj Regionalnog festivala dece i omladine Srbije je afirmisanje dečje horske muzike, scenskog muzičkog izvođenja i popularisanje horske muzike kao dela našeg kulturnog nasleđa. Priliku da učestvuju na festivalu imaju svi dečiji horovi iz Srbije.

Festival okuplja horove osnovnih i srednjih škola, muzičkih osnovnih i srednjih škola, kao i crkvene horove i horove pri državnim i privatnim institucijama.

 

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka