Godišnja smotra dečjih radova – LIKOVNO PUTOVANjE 2020

0

          Tradicionalna godišnja smotra dečjih radova pod nazivom „Likovno putovanje“, nastalih na Likovnoj radionici ustanove, biće dostupna za posetioce od petka 22. januara u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka.

Izložba dečjih radova pod sloganom „Likovno putovanje 2020“ deli izobilje i lepotu dečjeg likovnog stvaralačkog izraza.

Postavka obuhvata odabir najuspešnih ostvarenja čiji su tvorci deca i učenici škola u tri naselja Opštine Grocka – u Grockoj, Vrčinu i Kaluđerici, uzrasta od 6 do 11 godina. Radionicu Ustanove uspešno su vodile slikarke Marion Dedić i Mika Lovre, a kreativni radovi našli su se i na dečjim izložbama širom Srbije.

Prilagođavajući se novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom, prolećni ciklus „Likovnog putovanja 2020” najvećim delom se realizovao putem internet mreže i bio je otvoren ne samo za ustaljene polaznike, već i za svu zainteresovanu decu širom Srbije. Stvaralaštvo je bilo vid kreativne borbe, sredstvo kojim su se prevazilazile nepoznanice i neizvesnost, a odziv na zadate teme bio je iznenađujuće veliki.

Od daleke prošlosti do savremenosti, inspiracija su bili: vinčanska kultura, kasnorimska grobnica u Brestoviku, stari grad Žrnov, reka Dunav, narodno neimarstvo, stari zanati, pejzaži, maske, Aboridžini, godišnja doba, strip, poezija, muzika, omiljeni dečji kućni ljubimci i divlje životinje, ptice, putovanja Srbijom, znamenite ličnosti, mrtva priroda, portret, autoportret, slobodne teme i brojne druge. Izloženi dečji radovi izvedeni su: ugljenom, glinom, suvim i uljanim pastelom, kredama u boji, temperom, kartonima i kolaž papirima, flomasterima, tušem, olovkama… Likovna radionica se u svom kreativno-edukativnom segmentu uključivala u obeležavanje značajnih jubileja i manifestacija, pri čemu su pohodima likovnog putovanja „Dani evropske baštine” postali –  nezaobilazna stanica.

Izložba dečjih radova „Likovno putovanje“ u Rančićevoj kući traje, uz primenu aktuelnih bezbedonosnih mera, do 12. februara 2021. godine. Dobro došli!

 * Događaj će biti predstavljen bez svečanosti otvaranja, u skladu sa zdravstvenim preporukama i aktuelnim merama zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa COVID-19. Posetioci se tokom trajanja izložbe pridržavaju svih propisanih i preventivnih mera zaštite, jer su zdravlje i bezbednost na prvom mestu.

Galeriju fotografija pogledajte OVDE

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka