Edukativna predstava „Motori“ u Srednjoj školi u Grockoj

0

Lokalna samouprava opšrine Grocka je danas u Srednjoj školi u Grockoj realizovala projekat edukacije omladine u cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju Sekretarijata za saobraćaj gradske uprave grada Beograda .

Projekat pod nazivom „Vozači, imajte na umu, nikad niste sami na drumu“ je usmerena na edukaciju vozača drumskih vozila sa ciljem povećanja bezbednosti motociklista. Edukacija srednjoškolaca je realizovana putem igrane predstave „Motori“ režisera Patrika Lazića koja je igrana u sportskoj sali srednje škole.

Predstava „Motori“ je bazirana na priči o dvojici tinejdžera, Aleksi i Vukašinu koji beže od kuće da bi počeli „najveću avanturu svojih života“. Njih dvojica su sasvim nespojiva kombinacija, a takve su i ideje koje im padaju na pamet dok sami lutaju ulicama nepoznatog grada. Jedna od nezaboravnih ludorija koju osmisle u sebi sadrži – najbolji motor na svetu. A šta bi drugo dečaci uradili sa motorom, nego ga provozali? Međutim, dečaci koji ne umeju da voze motor, a pritom se zalepe za gas obično izazovu – tešku saobraćajnu nezgodu. Poznato?

Ovo je priča o novinskim člancima koje svakodnevno čitamo, priča o stalno rastućem broju nastradalih u saobraćaju. Priča o ličnoj odgovornosti, ali pre svega o odrastanju koje pred mladu osobu donosi brojne izazove kojima je teško odoleti. Onaj koji je osmislio krilaticu kako je đačko doba najlepše i najbezbednije, nikada nije susreo Aleksu i Vukašina, dvojicu nesrećnih mladića, koji uz svoje destruktivne familije ne mogu postati ništa drugo nego – destruktivni mladići opasni po sebe i okolinu.

U predstavi je samo jedan motor, ali se predstava namerno naziva „Motori“ jer ova priča nije partikularna, niti je sudbina koja je neponovljiva. Ova se priča može ponoviti još večeras kada izađete iz, recimo pozorišta. Može se desiti i nama i Vama.

 

U predstavi glume Dragan Sekulić (Aleksa/inspektor Radulov) i Milan Zarić (Vukašin/inspektor Milenković). Dramaturg predstave je Dunja Matić, scenograf Anđela Mandić, kostimografija Mina Purešić, autorska muzika Marko Jovanović, savetnica za scenski pokret Andrea Gotovina, dizajn plakata Dijana Zrnić, dok su za produkciju i organizaciju  zadužene Mirjana Žarković i Danica Milosavljević.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka