Dani Republike Srpske u Srbiji

0

Manifestacija „Dani Republike Srpske u Srbiji”, koja se održava sedmu godinu zaredom, počela je svečanom akademijom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Smotru koja će do 10. septembra u 21 gradu naše zemlje promovisati kulturu, privredu, nauku i umetnost otvorio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine. On je ovom prilikom dao inicijativu i zamolio za podršku da se manifestacija ubuduće zove „Dani Srpske i Srbije”. Ovim nazivom, kako je pojasnio Dodik, upućuje se na jedinstvo koje mora de se neguje i dodao da Republika Srpska ima sve elemente državnosti i ispunjava sve kriterijume da bude međunarodno verifikovana kao država.

– Republika Srpska je zagledana u maticu Srbiju, koja ide dobrim putem na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. On je uspeo zajedno sa nama da iz budžeta Srbije finansira 63 opštine u Srpskoj i četiri iz FBiH. Samo jaka Srbija može pomoći Srpskoj – poručio je Dodik. Dodao je da bi mogao da govori i o tome da Republika Srpska i Srbija jesu jedno i da će biti jedno i da ih ništa ne može zaustaviti i naglasio da se građani RS moraju naoružati strpljenjem i željom kako bi došli do ostvarenja jednog cilja koji je, u njihovim dušama, jedinstvo, u svakom smislu, sa Srbijom.

Akademija je nosila naziv „Pohvala srpskoj zemlji, srpskom narodu i srpskom jeziku” po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Dragana Elčića.   Himne su izveli članovi Hora DKCB-a pod dirigentskom upravom Nevene Ivanović. U muzičko-scenskom programu nastupili su „Una saga serbika”, guslarski prvak RS Vaso Đondović, ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac” iz Gračanice, Gradski tamburaški orkestar iz Banjaluke i mnogi drugi umetnici.

Svečanosti su prisustvovali zvaničnici Srbije i Srpske, predsednica GO Grocka, Živadinka Avramović, kao i članovi opštinskog Veća Živadin Mitrić i Zoran Kostić, predstavnici SPC, članovi diplomatskog kora, članovi SANU i Akademije nauka i umetnosti RS, generali vojske i policije Srbije i Srpske, kao i ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka