DANI BEOGRADA 2021: Izložbe, obilasci i onlajn-vremeplov „BEOGRAD NAŠE MLADOSTI“ u Rančićevoj kući

0

    April u Beogradu u periodu od 16. do 19. tradicionalno je rezervisan za „Dane Beograda“, ove godine pod sloganom „Kultura je pobednik“, i obeležavanje dva velika događaja u istoriji srpske prestonice. Naime, 16. aprila 878. godine slovensko ime Beograd pomenuto je prvi put u istoriji, u pismu pape Jovana VIII, a 19. aprila 1867. godine knez Mihailo Obrenović prima od Turaka ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

U Grockoj, koja se u istim pisanim izvorima 878. godine po prvi put pominje kao slovensko naselje GARDEC, o čemu svedoči i grb današnje Opštine Grocka, Dani Beograda se takođe obeležavaju i slave.

DANE BEOGRADA (16 – 19. aprila) Centar za kulturu Grocka obeležava kolektivnom izložbom „Zakorači u našu priču“ koja okuplja 25 ilustratora za decu, posetom Rančićevoj kući i Legatu dr Aleksandra Kostića, a zatvara 19. aprila u 20 časova onlajn divanom „Beograd za početnike“ u Rančićevoj kući – BEOGRAD NAŠE MLADOSTI. 

Gosti divana i novinarke Smiljanom Popov su vrsni poznavaoci starog Beograda, foto-kolekcionari Branka Nakaniši i Dragoljub Gajić, a onlajn publika uživaće i u ekskluzivnim fotografijama prestonice kroz objektiv Jovana Đorđevića, autora monografije „Beograd naše mladosti”.

Živopisni  onlajn vremeplov i ekskluzivna foto-šetnja kroz „zlatno doba” Beograda vodi nas u svojevsnu istoriju privatnog života u prestonici, u šezdesete godine prošlog veka i šetnju Beogradom koga se mnogi još uvek sećaju, a neki nisu imali prilike da vide i dožive, tokom kojeg su Beograđani uživali u posleratnoj urbanoj romansi…

Dobro došli!

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka