Bogojavljensko plivanje u Grockoj

0

Tradicionalno plivanje za Časni krst na Bogojavljenje na Dunavskom keju u Grockoj  danas je organizovano jedanaestu godinu za redom.

Liturgija u crkvi Svete Trojice u Grockoj služena je od 8.00 časova, nakon koje je u porti održano  Veliko vodoosvećenje. Litija se zatim Gročanskom čaršijom uputila ka Dunavskom keju, gde je organizovan svečani program.

Nakon pozdravne reči voditelja program je otovren himnom republike Srbije u izvođenju  učenice Osnovne muzičke škole iz Grocke Helene Đuričić, nakon čega su publici predstavljenjni ovogodišnji plivači a prisutnima se zatim obratio predsednik opštine, Dragan Pantelić.

Više od 2000 posetilaca ove godine su još jednom uživali u glasu Aleksandre Dabić Jacić koja je otpevala dve numere, „Veseli se srpski rode“ i „Ne dam“.

Bogojavljenskom molitvom sveštenstvo je blagosiljalo plivače neposredno pre ulaska u hladni Dunav. Za Časni krst i ove godine plivalo je 47 plivača među kojima i jedna dama kojoj je Otac Aleksandar uručio srebrni krstić za hrabrost. Učesnik koji je ove  godine prvi doplivao do Časnog krsta je Milan Vukotić iz Rakovice kojem je Zlatni krst  dodelio predsednik opštine, Dragan Pantelić. Srebrni krstići za hrabrost uručeni su i dvojici maloletnih plivača, Ognjenu Đuriću i Marku Antiću od strane zamenice predsednika Vesne Damnjanović i predsednice SO Grocka, Dušice Memarović.

Generalni pokrovitelj, gradska  opština Grocka organizovala je manifestaciju uz pomoć  crkve Svete Trojice, javnih i privatnih preduzeća, udruženja i pojedincaca. Svi učesnici dobili su prigodne poklone.

BOG SE JAVI!

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka