Bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst 2020

0

Obeležavanje velikog Hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno 8. plivanje za Časni krst održalo se na Dunavskom keju u GO Grocka.  Bogojavljenska litija je krenula iz porte crkve Svete Trojice ka obali Dunava, na čijem doku je bilo 52 spremna i hrabra plivača.

Sveštenstvo Hrama Svete Trojice je održalo molitvu za sve plivače, dok su se organizatori potrudili da bogatim kulturno-umetničkim programom uveličaju celokupan skup.

Pred samo skakanje plivača u vodu nastupile su  Aleksandra Dabić i Ivana Žigon koje su tradicionalnim i emotivnim pesmama učinile da jedan od 15 najvećih Hrišćanskih praznika ostane u dubokom sećanju.

Ovogodišnja manifestacija se svrstava među najmasovnije u Srbiji, brojala je preko 4000 posetilaca koji su pružali neizmernu podršku mladićima koji su zaplivali u čast sećanja na Hristovo krštenje u reci Jordan.

Do Časnog krsta prvi je doplivao osamnaestogodišnji Dušan Lukić iz Vinče koji je darivan zlatnim krstom od 3,3 grama, koji tradicionalno daruju gročanske zlatare ”Mijić” i ”Koak”, a nagradu je uručio potpredsednik Vlade i Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović. U znak zahvalnosti i pažnje za izuzetnu hrabrost nagrađeno je i dvoje dečice kojima je po jedan srebrni krst uručio državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Milosav Miličković.

Sveštenstvo Hrama Svete Trojice i organizacioni odbor, uz podršku glavnog pokrovitelja GO Grocka i sponzora, darivali su svakog plivača ikonom, bademantilom, majicom i peškirom.

Za sve učesnike i sponzore, nakon plivanja organizovan je ručak u svečanoj sali Snežana u Grockoj, gde je na meniju bio čuveni lovački gulaš.

Fotografije sa događaja možete pogledati OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka