Bibliotekar OŠ „Nikola Tesla“ Branka Alimpijević, nosilac prestižne nagrade „Mina Karadžić“

0

Komisija Društva školskih bibliotekara Srbije, koja je razmatrala prijave na Konkurs za najboljeg školskog bibliotekara i Nagradu „Mina Karadžić“ u 2020. godini na osnovu poslatog materijala, ustanovila je da dva školska bibliotekara, Branka Alimpijević, OŠ „Nikola Tesla“, Vinča, Beograd, i Ana Duković, OŠ „Dušan Jerković“, Užice i OŠ „Aleksa Dejović“, Sevojno ispunjavaju uslove konkursa za nagradu.

Bibliotekar OŠ „Nikola Tesla“ Branka Alimpijević, nosilac prestižne nagrade „Mina Karadžić“, organizovanjem brojnih projekata dokazala da je u potpunosti posvećena radu sa učenicima. S druge strane, objavljivanjem Priručnika za učenike i nastavnike „Bajke u obrazovanju i vaspitanju“, odobrenom i finansiranom od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, značajno je doprinela afirmisanju profesije školskog bibliotekara i Društva školskih bibliotekara Srbije. To je pokazala i kao izlagač na brojnim stručnim skupovima i seminarima za nastanike i stručne saradnike, predstavljanjem u medijima, objavljivanjem tekstova u stručnim časopisima kao i aktivnom učestvovanju u radu DŠBS. Radeći u matičnoj, najvećoj školi u Srbiji i tri izdvojena odeljenja škole, Branka je primer bibliotekara koji svoj posao obavlja četvorostruko.

„Bajke su uvek bile aktuelne, a sada su možda posebno aktuelne. Prisutne su u filmovima, u reklamama, bajke su prisutne u svakodnevnom životu i zato su vrlo značajne za čitanje, ali i za jednu pravu novu obradu u školi. Biblioteka, knjiga i čitanje pružaju podršku učeniku – ne samo u učenju, već i u njegovom razvoju“, poručuje  Branka Alimpijević, „Knjiga „Bajke u obrazovanju i vaspitanju“ podstiče radoznalost, maštu i želju za saznanjima kod deteta, ali i deteta u čoveku“.

„Školski bibliotekari  doprinose popularizaciji knjige i čitanja, što se vidi po brojnijim posetama učenika biblioteci. Kroz planirane aktivnosti, koje se sprovode zavisno od uzrasta, razvojnih potreba i interesovanja učenika, omogućujemo razvijanje njihovih kulturnih potreba i delujemo na vaspitanje mišljenja učenika. Ujedno ih ohrabrujemo da ispolje svoje umetničke potencijale, ali i steknu nova znanja i veštine, potrebne za 21. vek“, kaže Branka Alimpijević, bibliotekar OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči.

Čestitamo Branki i želimo joj uspeh u daljem radu i napredak u profesiji.


Prilog o Branki Alimpijević Radio televizije Srbije

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka