BEOGRAD ZA POČETNIKE“ u epizodi: „NOĆNA ŠETNjA KROZ 10 SRPSKIH MUZEJA“

0

            U okviru manifestacije Muzeji za 10“ sa temom „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“ upriličena je „NOĆNA ŠETNjA KROZ 10 SRPSKIH MUZEJA”, novi online divan Beograd za početnike” iz Rančićeve kuće, koji donosi novo i sveže muzejsko iskustvo filtrirano kroz bravurozno znanje i sagledavanje muzeja specijalnog gosta-kustosa. Kroz blago srpskih muzeja prošetaćemo u onlajn-promenadi uz stručno vođenje prof. dr Olivera Tomića, jednog od najvoljenijih srpskih univerzitetskih profesora prema svedočenju generacija njegovih studenata… Jerreč je o profesoru istorije umetnosti čija su predavanja decenijama događaj-po-sebi, a amfiteatri i učionice dupke puni.

MUZEJ (NI)JE IGRA – želimo da saznamo i vidimo koje je to najvrednije srpsko, a svetsko kulturno-istorijsko blago koje čuvaju domaći muzeji. Šta je ono što svako od nas treba da vidi, kao deo lične, a opšte kulture? Šta nikako ne smemo propustiti? U kom muzeju ćemo steći najbolje znanje o nacionalnoj istoriji? Koji muzej obećava najuzbudljivije iskustvo i vremeplov kroz vekove? Šta je najneobičnije otkriće u srpskim muzejima…? Saznaćemo u sredu 19. maja od 20 časova na jutjub kanalu i FB strani Centra za kulturu opštine Grocka.

Čim otputujemo u beli svet, hitamo da vidimo njihove muzeje, dok naše nedovoljno poznajemo i vrednujemo, a domaći muzeji kriju toliko reprezentativno i dragoceno kulturno-istorijsko blago, kog nažalost, često nismo dovoljno svesni.

Zato, nakon onlajn-divana NOĆNA ŠETNjA KROZ 10 SRPSKIH MUZEJA “Beograd za početnike” sa prof. dr Oliverom Tomićem u Centru za kulturu Grocka, ustanovi kulture koja je ove dobila Priznanje manifestacije „Muzej za 10“, sigurni smo da ćemo svi početi malo više da istražujemo i upoznajemo, a samim tim i više volimo muzejsku kulturnu baštinu Srbije.

Pogotovo što se i sam divan održava u čudesnoj Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru Beograda i svojevrsnom muzeju narodnog neimarstva i srpskog života kroz vekove, poznatom po autentičnom ambijentu i toplini varoškog doma srpske kuće iz 19. veka, u kojoj danas stanuje Centar za kulturu opštine Grocka.

 

Gost-kustos kroz muzeje: prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti

Domaćica: Smiljana Popov, autorka i urednica TV serijala „Beograd za početnike”

Sreda19. maj 20 časova

CENTAR ZA KULTURU GROCKA – you tube kanal i FB strana

Organizatori: Centar za kulturu Grocka i „Beograd za početnike”

Tehnička platforma: “OCOLO” studio za digitalne tehnologije

Podrška: Opština Grocka

Dobro došli onlajn!

 

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka