„Beograd za početnike“ u divan-epizodi DAN KADA JE BOMBARDOVANO SRPSKO SEĆANjE

0

Novi onlajn divan „Beograd za početnike“ u Centru za kulturu Grocka, u utorak, 6. aprila 2021. u 20 časova posvećen je jednom od najcrnjih dana koju je srpska prestonica doživela u svojoj burnoj prošlosti. Bio je to dan kada je i beogradsko nebo bilo crno.

 

Beograd je 6. aprila 1941. godine bio bezmalo sravnjen sa zemljom. U ovom surovom i sistematskom uništavanju, Adolf Hitler je bio vrlo ličan – nije mogao da oprosti uvredu koju mu je ovaj nepokorni grad naneo 27. marta pred celom Evropom. A koliko je afektivno i emotivno kažnjavao Beograd, svedoči činjenica da je meta opakog bombardovanja bila i Narodna biblioteka, kako bi se satrlo sve što je duhovni identitet stanovnika tog neposlušnog grada i naroda. Da je reč o osveti, potvrđuje i sam naziv vojne operacije koja je podrazumevala višednevni vazdušni napad na jugoslovensku prestonicu – „Strašni sud“.

 

O napadu na srpsku prestonicu i Kraljevinu Jugoslaviju koji je imao karakter osvete i efekat iznenađenja, i malo poznatim stravičnim detaljima jednog od najburnijih događaja beogradske istorije govoriće:

 

Gost divana: Dejan Ristić, istoričar,

Domaćica divana: Smiljana Popov, autorka i urednica naučno-popularnog serijala „Beograd za početnike”

Utorak6. april u 20 časova

Centar za kulturu Grocka – You tube kanal i FB strana

Organizatori: Centar za kulturu Grocka i „Beograd za početnike”

Tehnička platforma: “OCOLO” studio za digitalne tehnologije

Podrška: GO Grocka

 

Umesto u studiju, ovaj inovativni koncept online divana održava se u Rančićevoj kući, zaštićenom kulturnom dobru od velikog značaja za našu zemlju, poznatom po autentičnom ambijentu i toplini varoškog doma srpske kuće iz 19. veka.

Zato je Rančićeva kuća savršena pozornica za divanjenje uzbudljivih priča iz naše nacionalne povesti. Zbog epidemiološke situacije, prihvaćen je format onlajn-divana, dok ne bude bezbedno da se pripovedanje nastavi i uživo sa publikom u ovom čarobnom prostoru.

 

Dobro došli onlajn!

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka