25 ilustratora za decu ZAKORAČI U NAŠU PRIČU Galerija Rančićeva kuća

0

Grupna izložba ilustracija Zakorači u našu priču okuplja 25 ilustratora za decu i dostupna je za publiku od petka 9. aprila u Rančićevoj kući, znamenitom varoškom domu, galeriji Centra za kulturu Grocka. Događaj će biti predstavljen bez svečanosti otvaranja, u skladu sa zdravstvenim preporukama i merama zaštite. 

Izložba traje do 4. maja 2021. godine.

– Predstavljeni umetnici, među kojima prepoznajemo mnoga imena i „likovne rukopise“ iz literature za decu i mlade,  bave se ilustracijom knjige za decu – individualno i autorski. Ovom prilikom se okupljaju oko zajedničke ideje, a to je predstavljanje raznolikosti vizuelnog pristupa koji karakteriše edukativnu likovnu predstavu, namenjenu i estetski prilagođenu dečijem uzrastu. Ilustracija je složen zadatak – u osnovi vizuelno objašnjenje određenog sadržaja – koja neposredno kreira prepoznatljivost i stil, i predstavlja poruku, direktan odgovor u vizuelnoj komunikaciji. Postavka grupe autora takođe pojašnjava profesiju koja se zove „ilustracija knjige“ i prikazuje i dočarava svu složenost ove posebne grane primenjene umetnosti, navodi kustos Zorica Atić.

Izložbom Zakorači u našu priču u prostoru Rančićeve kuće, ilustracije okružuju i uvode posmatrača u poseban narativ, baš kao što to čine sa čitaocem, kada otvorimo knjigu.

Izbor ilustracija prikazuje kako narativ nastaje, ali i čemu služi u savremenom dobu, koje je vizuelno prezasićeno senzacijama i simbolima.

Takođe, postavku prate i dečija izdanja u kojima se nalaze izložene ilustracije, koje nas neizbežno uvode u posebnu kategoriju – radost detinjstva.

Rančićeva kuća, spomenik kulture i autentični varoški dom Srbije s početka 19. veka, raspolaže izlagačkim prostorom idealnim za primenjenu umetnost. Ova skladna lepotica narodnog neimarstva, beleži više od dva veka trajanja i oko četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Kuća raspolaže galerijskim prostorom i prostranom baštom, koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

 *Imajući u vidu da su na snazi mere zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa COVID-19, tokom trajanja izložbe posetioci se pridržavaju svih propisanih i preventivnih mera zaštite, jer su zdravlje i bezbednost na prvom mestu.

Izložba ilustratora za decu „Zakorači u našu priču“ okuplja sledeće autore:

 1. Srđan Jerković „Veverice“;
 2. Milica Radosavljević (Lini Colmard) „I lišće je za plivanje“;
 3. Tijana Knežević „Friends“;
 4. Andrijana Vasić „If whales would talk“;
 5. Ana Petrović „Savršen darmar“;
 6. Kosta Milovanović „Veles transformacija“;
 7. Marica Kicušić „Suncokret“;
 8. Jelena Vitorović „Birdy and Dolly“;
 9. Dušan Pavlić „Strašna priča“;
 10. Darko Dacović „Suncokret“;
 11. Dobrosav Bob Živković – ilustracija za kalendar štamparije „Mačinković“;
 12. Aleksa Jovanović „Ježić Miki“;
 13. Rajko Čučak „Sveta i Džoni“;
 14. Aleksandar Zolotić „Kabinet zagonetnosti“;
 15. Mihajlo Vojnović „Porodični portreti“;
 16. Marija Miladinović „Alisa u zemlji čuda“;
 17. Maja Veselinović „Dan mačaka“;
 18. Nenad Krstić „Seka“;
 19. Biljana Mijahlović – korica za dečiju društvenu igru „Drvene priče“;
 20. Marina Veselinović „Zmaj“;
 21. Bojana Stojanović „Bliss Mansion“;
 22. Dragana Kuprešanin „Tina upozorava Jasminu i Laticu“, hommage D. Vukotiću i M. Blažekoviću;
 23. Olivera Inđić „Pejzaž“;
 24. Nada Serafimović – ilustracija iz serije „Japan“;
 25. Darko Grkinić „Under the tree“.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka