Završena 21. Likovna kolonija

0

 U okviru kulturno-turističke manifestacije „51. Gročanske svečanosti“  kao i svake godine, u trajanju od 5 dana od 20-24.07.2018. godine,  održao se kreativno-inspirativni umetnički događaj pod nazivom „21. Likovna kolonija“. Tradicionalno umetničko okupljanje u okviru 51. Gročanskih svečanosti lepe opštine kraj Dunava, i ove godine je uspešno realizovano u saradnji sa Centrom za kulturu opštine Grocka. Učesnici ovogodišnje umetničke smotre bili su akademski slikari uglavnom iz Srbije: Milica Crnobrnja Vukadinović, dr Predrag Lojanica, mr Ljubica Šakić, Željko Vitorović, Nemanja Arsić, Vesna Martinović Marović, Milan Mitrović Makabi, Tamara Milović, Vladimir Petrović, Stefan Petronijević, kao i Mila Gajin, dipl. primenjeni grafičar iz Pariza.

Sadržajnim izletničkim danom koji je 20. jula priređen za učesnike umetničke smotre otpočela je sa radom „21. Likovna kolonije“ Gročanske opštine. Izlet je obuhvatio Manastir Rajinovac u Begaljici, Konjički klub u Grockoj, Kasno-rimsku grobnicu u Brestoviku, Arheološko nalazište „Belo brdo“ u Vinči i mnoge druge lokacije. Nakon izleta, od 20 sati svečano je otvorena 21. Likovna kolonija. U maloj sali Gradske opštine Grocka bili su izloženi radovi sa prošlogodišnje likovne smotre, a „21. Likovnu koloniju“ zvanično je otvorila zamenica predsednika opštine Grocka Živadnika Avramović. Svi prisutni su imali zadovoljstvo da pored prelepih slika uživaju u nastupu mladog rok benda „Ritam srca“ u sastavu učenika OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke. Svečano otvaranje takođe je ulepšala recitacija Milice Živinović, maturantkinja OŠ „Ilija Garašanin“ iz Grocke koje je i ranije predstavljala svoju školu na brojnim smotrama i takmičenjima.

Drugi, treći  i četvrti dan „21. Likovne kolonije“ Gradske opštine Grocka protekli su protekli u slikanju i druženju. Praćeni sunčanim vremenom i prelepim prizorima letnje Grocke. 21. i 22. jula lokacije za slikanje su se nakon izleta lako nametnule. Omiljena radna sastajališta i vidikovci slikara bili su Konjički klub u Grockoj, terase restorana „Vinogradi“ i Rančićeva kuća u Grockoj koja je ujedno i radna baza  kao i zborno mesto za sve umetnike.

Peti, i ujedno poslednji dan trajanja 21. po redu Likovne kolonije GO Grocka  bio je u znaku posete predsednika Gradske opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, koji je izrazio želju da se lično upozna sa umetnicima i uveri da im prija poseta opštini Grocka. Umetnici su ga u radnoj atmosferi dočekali u Rančićevoj kući, gde je predsednik opštine pogledao ovogodišnje radove, kao i aktuelnu izložbu „Stvaralačka Grocka“. Ovog dana su umetnike obišli i predstavnici Likovne kolonije u Crepaji, sa gostujućim umetnicama iz Velike Britanije i Rusije, koje su izrazile želju da budu učesnice naredne Likovne kolonije opštine Grocka.
Učesnici kolonije su Grockoj ostavili svežinu svojim umetničkih utisaka, očarani starom varoši, a kažu da je zamalo bilo i suza na rastanku. Za njima su ostale slike, lepe uspomene i – neka nova poznanstva i prijateljstva, jer opština Grocka ovu likovnu smotru organizuje kao vid podrške likovnom stvaralaštvu kako opštine Grocka, tako i Republike Srbije
Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka