Svečano zatvorene 51. po redu „Gročanske svečanosti“

0

Danas su na Dunavskom keju u Grockoj svečano zatvorene „51. Gročanske svečanosti“.

Tradicionalno međunarodna kulturno-turistička manifestacija koja se održava 51. put u Grockoj trajala je 7 dana i okupila je mnogobrojne sportiste i vrsne umetnike. Uvertira ovogodišnjih svečanosti bilo je okupljanje likovnih umetnika na 21. po redu „Likovnoj koloniji“ u organizaciji opštine Grocka i Centra za kulturu Grocka, kao vid podrške likovnom stvaralaštvu kako opštine, tako i Republike Srbije. Sam početak ovogodišnjih Gročanskih svečanosti prošao je u znaku poljoprivrede. Održano je 32. Savetovanje voćara i vinogradara, gde je predstavljeno 10 naučnih radova iz oblasti koji su bili najinteresantnije za poljoprivrednike ovih podnevlja, kao i izložba voća i sajam mehanizacije. Dalji tok festivala dobio je tradicional prizvuk. Etno izložbom u velikoj sali Gradske opštine Grocka kao i Etno bazarom predstavila su nam se Uduženja žena Mesnih zajednica opštine Grocka i drugih opština na teritiriji grada Beograda. Na svečanom otvaranju, u subotu 28.07.2018. godine, nastupila su kulturno-umetnička društva, naši predstavnici tradicije,. Takođe je održano takmičenje za najbolju rakiju kajsijevaču, jer  su građani opštine Grocka poznati po izvanrednom voću ali i rakiji. U nedelju 29.07.2018. godine nakon svečanog defilea održana je i izložba starovramskih vozila u srcu Grocke, na Gročanskoj čaršiji, u organizaciji Oltajmer kluba Beograda i Gradske optine Grocka.

Brojna sportska takmičenja obeležila su ove 51. Gročanske svečanosti. Takmičenje u malom fudbalu u 3 različite kategorije, u „uličnom“ basketu, zatim takmičenje u sportskom ribolovu za pionire kao i za seniore, turnir u šahu, takmičenje u gađanju glinenih golubova, takmičenje pod nazivom „Zlatna bućka Dunava“ na kom je ulovljen kapitalni primerak soma težak 34 kilograma a dugačak 171 centimetar. Od kulinarskih nadmetanja na ovim „51. Gročanskim svečanostima“ održano je takmičenja u spremanju najboljeg gulaša i najbolje riblje čorbe,  koje traje koliko i same svečanosti. Prvu nagradu, čamac dužine 6 metara, za „Zlatan kotlić Dunava“ u spremanju riblje čorbe, ovaj 51. put osvoji su kuvari iz ekipe pod nazivom  „Mile Batajnica“.

Početak nedelje je bio je rezervisan za najmlađe. Dečiji dan je obeležen na platou ispred zgrade Skupštine opštine Grocka u saradnji sa predškolskim ustanovama „Lane“. Dan posvećen najmlađim stanovnicima opštine Grocka bio je ispunjen dečijom grajom, igrom i pesmom. U utorak je bio organizovan izbor za najlepšu Gročanku. Laskavu titulu „Mis 51. Gočanskih svečanosti“ ponela je mlada Monika Milošev iz Kaluđerice. Prvi izbor za Mis na ovim prostorima bio je davnih 70-tih godina, pod nazivom „Izbor za mis breskvara“. Prošle godine manifestacija je obnovljena, na veliko zadovoljstvo mnogobrojnih sugrađana sa tendencijom da postane jedna od tradicionalnih.

Svi gosti Grocke na ovim „51. Gročanskim svečanostima“ takođe su uživali u koncertima. Trećeg dana manifestacije najpre  se predstavila grupa izvođača koji su obeležili ´90 godine: Ivan Gavrilović, Baki B3, Slađa Delibašić, Igor Todorović poznatiji kao Dr Iggy,  grupe: Fanky G, Beat Street,  Trik FX  kao i Srđan Čolić ispred grupe Moby Dick. U utorak nakon dečijeg dana svoje hitove zapevao je Kiki Lesandrić sa grupom Piloti na letljoj sceni ispred zgrade Gradske opštine Grocka.

Ilijdan , dan svečanog zatvaranja ovih „51. Gročanskih svečanosti“ ove 2018. godine obeležili su solisti na harmonici Stefan Đorđević iz Kamendola i Mario Milenković iz Vinče. Održan je koncert naše istaknute estradne umetnice Viki Miljković kao i benda Tropiko. Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović  je zatvorio „51. Gročanske svečanosti“, on je pozdravi sve prisutne goste i njima kao i mnogobrojnoj publici požeo prijatan ostatak večeri.

 

 

Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka