REZULTATI GODIŠNjEG KONKURSA za izlagačku sezonu 2022. godine

0
Na konkursni poziv za izlaganje u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka tokom izlagačke sezone 2022. godine pristiglo je ukupno 34 predloga.
Likovni savet Centra za kulturu Grocka je zasedao i opredelio godišnji galerijski program ustanove za 2022. godinu. Galerijski program se sastoji od ukupno 13 izložbenih termina, od čega: samostalnih izložbi 7, gostujućih 2, tradicionalnih grupnih 4.
U procesu žiriranja pristiglog konkursnog materijala članovi Likovnog saveta ustanove su se rukovodili izlagačkom politikom Galerije Rančićeva kuća, propozicijama Konkursa, aktuelnim tokovima u vizuelnoj umetnosti, produkcijom na domaćoj sceni, spomeničkim svojstvima Rančićeve kuće, kao i uslovima rada u aktuelnoj situaciji.
Likovni savet se odlučio za 7 samostalnih izlagačkih termina za koje je procenjeno da su adekvatno promišljeni u odnosu na programski profil galerije, dimenzije prostora, izlagačke vitrine i specifičan prostor Rančićeve kuće, spomenika kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju, dok su 3 prijave zadržane u formi rezervnog izlagačkog koncepta, ukoliko se ukaže mogućnost za izlaganje, odnosno, ukoliko ne bude mogućnosti za realizaciju dodeljenih termina. Takođe, opredeljena su i 2 termina za gostujuće izložbe (koje se tradicionalno realizuju u saradnji sa ustanovama kulture, strukovnim udruženjima itd), kao i 4 termina za tradicionalne grupne izložbe ustanove.
* SAMOSTALNE IZLOŽBE U 2022. GODINI (7 izložbi):
Likovni savet se odlučio za prijave, za koje je procenjeno da su adekvatno promišljene u odnosu na programski profil galerije, dimenzije prostora, izlagačke vitrine i specifičan prostor Rančićeve kuće, spomenika kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.
Redosled izlaganja biće naknadno utvrđen:
– Aleksandar Spasić, Leskovac
– mr um. Ljubinka Buba Đurđević, Beograd
– Nenad Zeljić, Beograd
– Milica Živadinović, Beograd
– Sofija Rakidžić, Beograd
– Biljana Mihajlović, Beograd
– Ivan Maksimović, Priština
Rezervni termini:
– dr um. Vera Marković
– Ivana Davidović Ivezić
– Filip Ristić, Štrpce KiM
Napomena: U slučaju sprečenosti autora za realizaciju samostalnog termina izložbe, Savet galerije zadržava pravo da se odluči za umetnika naznačenog u okviru tzv. rezervnog termina, i po pozivu.
* GOSTUJUĆE IZLOŽBE U 2022. GODINI (2 izložbe) – program saradnje sa ustanovama kulture i javnim sektorom:
– Društvo konzervatora Srbije, obeležavanje jubilarnih 50 godina od osnivanja.
– Institut za histologiju i embriologiju, Medicinski fakulttet Univerziteta u Beogradu, prof dr Nela Puškaš – „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić“.
* GRUPNE IZLOŽBE U 2022. GODINI (4 izložbe), planirane su tradicionalne grupne izložbe:
– Stvaralačka Grocka, izložba stvaralaca sa teritorije opštine Grocka
– Likovno putovanje, izložba dečijih radova nastalih na Likovnoj radionici ustanove
– Varoški salon, novogodišnja izložba
– Likovna kolonija GO Grocka, grupna izložba tekuće produkcije
Selektovane izložbe umetnika odabrane su sa ciljem da ukažu na moguće estetike i različite angažovanosti (koje pokazuju individualnost i raznovrsnost pristupa likovnim medijima), baš kao i zaokružen idejni koncept.
Savet je uvažio potrebe lokalne sredine za edukacijom publike te je prednost data umetničkim predlozima sa individualnim pristupom umetnika, naglašenom ličnom poetikom, različitim likovnim tehnikama, vodeći računa o mogućnostima galerijskog prostora i njegovim specifičnostima (kao što su tehnički, programski, organizacioni, prostorni uslovi, i dr.). Komisija je posebno vrednovala prijave koje uključuju interakciju sa osobenim spomeničkim identitetom i ambijentom Rančićeve kuće, u cilju predstavljanja umetnosti i njenih izražajnih mogućnosti lokalnoj zajednici.
Jedan od zaključaka komisije jeste i da neki od predloga nisu adekvatno promišljeni u odnosu na prostor Rančićeve kuće, u smislu mogućnosti i karakteristika izlagačkog prostora, počev od neadekvatnog formata i tehničkih mogućnosti realizacije.
Međusobne obaveze biće definisane naknadno. Najčešća praksa je da Ustanova obezbeđuje galerijski prostor, PR aktivnost, štampu kataloga, pozivnica i flajera, po potrebi tekst za katalog, kao i postavku izložbe, dok umetnici snose troškove prevoza radova, reprezentacije prilikom otvaranja postavke i prilažu jedan rad po svom izboru u zbirku ustanove.
Likovni savet ustanove Centra za kulturu Grocka radio je u sastavu: dr um. Anamarija Vartabedijan, slikar; prof. Zoran Ivanović, vajar, Zorica Atić, istoričar umetnosti – kustos.
Opšti utisak Saveta jeste da je konkursni materijal ove godine bio veoma raznovrstan i konkurentan, sa evidentnim kvalitetom, te ovom prilikom čestitamo svim kandidatima, i želimo puno uspeha u daljem radu.
Share.

Leave A Reply

© 2023 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka