Prvi radni sastanak povodom udruživanja umetnika opštine Grocka

0

Sastanak povodom osnivanja Udruženja stvaralaca sa teritorije opštine Grocka U četvrtak, 18. avgusta u 18 časova u velikoj sali opštine Grocka, održan je prvi radni sastanak povodom osnivanja Udruženja stvaralaca opštine Grocka. Inicijativi Gradske opštine Grocka, koju je podržao i Centar za kulturu opštine Grocka, da se stvaraoci okupe i upoznaju, kako bi u različitim prilikama i situacijama nastupali kao organizovana grupa koja ima šta da pokaže, prikaže i ponudi, oduzvao se veliki broj sugrađana.

Okupljenim stvaraocima s e obratila gospođa Živadinaka Žiža Avramović, zamenica predsednika GO Grocka, iznevši premise na osnovu kojih je došlo do ove inicijative, a zatim i direktorka Centra za kulturu Grocka, Zorica Atić koja je govorila o velikom  interesovanju za brojne grupne izložbe na teritoriji naše Opštine tokom 2016. godine. Uočeno je da postoji veliki broj kreativnih i nadarenih sugrađana koji aktivno rade i stvaraju u različitim oblastima likovne i primenjene umetnosti, aktivno se bave literarnim stvaralaštvom i pisanom rečju, scenskim izvođenjem itd., a čiji bi rad i promocija, kao i ukupna promocija kapaciteta opštine, bio efektivniji u organizovanom vidu. Zaključeno je da postoji interesovanje sugrađana za organizovanjem ove vrste, a da Opština ima želju i nameru da podrškom kulturnih i stvaralačkih kapaciteta pojedinaca i umetničkih grupa nastupa i u okviru grupnih izložbi na teritoriji opštine, i po potrebi na sajmovima i manifestacijama u Srbiji i regionu. Pozdravljen je i inicijativni predlog da se u prostoru šetališta oformi, ukoliko postoje mogućnosti za to, prodajna galerija, u sklopu ideje za promocijom umetničkih kapaciteta i formiranja Turističke organizacije opštine – sadržaj koji Grocka nikada ranije nije imala u ovom vidu. Novooformljena prodajna galerija izlagala bi i ponudila posetiocima i turistima umetničke predmete i radove svih vrsta, uz suvenire i slična obeležja koja su neophodna varoši sa tradicijom i bogatom umetničkom ponudom kakva je Grocka. U dijalogu sa stvaraocima, došlo se do brojnih predloga i razmene iskustava, kao korisnih smernica u budućim koracima ka formiranju udruženja i njegovom radu, a jedan od predloga je svakako i formiranje različitih sekcija unutar udruženja, baš zbog broja raznovrsnih umetnika i velike zastupljenosti različitih stvaralačkih disciplina kojima se sugrađane aktivno bave. Radnom sastanku su prisustvoval, pored brojnih afirmisanih i neafirmisanih umetnika, kako profesionalaca, tako i amatera, članova već postojećih ili nekadašnjih udruženja građana koja se bave ili su se nekada bavila ovom tematikom.

Kako je interesovanje zaista veliko a povratne reakcije pozitivne uz veliki broj predloga od strane samih stvaralaca, dogovoreno je da će se tokom jeseni održati niz radnih sastanaka na kojima će se definisati buduća forma udruživanja. Dok se ne obezbedi neophodan prostor za ovu vrstu delatnosti, dogovoreno je da se za pojedinačne radne sastanke koriste prostorije Rančićeve kuće, Centra za kulturu Grocka. Predlozi se takođe mogu slati i u pisanoj formi na e-mail adresu direktorke Centra za kulturu Grocka, Zorice Atić na  zorica.atic@gmail.com


_DSC2295 _DSC2297 _DSC2301 _DSC2302 _DSC2306 _DSC2308

Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka