Program 49. „Gročanskih svečanosti“

0

Grocka, staro naselje na Dunavu poznato po prirodnim lepotama, voću i spomenicima kulture, već decenijama posetiocima nudi raznovrstan program u okviru letnje manifestacije „Gročanske svečanosti“ opštine Grocka.

Ovogodišnja, 49-ta po redu manifestacija, priprema nas na jubilarnu manifestaciju koja će iduće godine proslaviti pola veka trajanja, postojanja i sve bogatijih sadržaja.

„Gročanske svečanosti“ su tradicionalni višednevni događaj na teritoriji opštine, koje se održavaju u poslednjoj nedelji jula i prva dva dana avgusta u cilju promocije kulturnog, turističkog i poljoprivrednog potencijala opštine Grocka.

Sredinom jula meseca organizuju se prateće manifestacije sportskog i rekreativnog karaktera. Pored tradicionalnog turnira u malom fudbalu i odbojci na pesku i ove godine organizovaće se šahovski turnir, turnir u gađanju glinenih golubova i sportski ribolov. Po prvi put ove godine u oviru Svečanosti organizovaće se Rolerijada i veslanje kanuima na reci Dunav u Grockoj.

Tradicionala Likovna kolonija, koja se obeležava već 19. godina, svečano će biti otvorena 27. jula i kao i svake godine ugostiće brojna i cenjena imena iz sveta umetnosti.

Svečano otvaranje centralne manifestacije je 30. jula, kada se u srcu Grocke, u prostoru čuvene zaštićene ambijentalne celine „Gročanska čaršija“ odvija tradicionalni Etno dan sa bazarom, defileom KUD-ova, smotrom folklora i etno-pevačkih grupa. U sklopu manifestacije više od trideset godina bira se najbolja rakija kajsijevača, uz prateću izložbu voća i mehanizacije.

Raznovrstan i bogat kulturno-umetnički program prilagođen je svim uzrastima, pa će posetioci uživati u koncertima zabavne i narodne muzike, moći će da posete etno bazar, izložbu ručnih radova, izložbu oltajmera, a 1. avgust je u potpunost posvećen najmlađima sa naše opštine. Za njih će u centru Grocke biti organizovan poligon, dečiji karneval, maskembal, predstava, a zabavljaće ih mađioničari.

Svečanosti se 2. avgusta tradicionalno završavaju celodnevnim programom na Dunavskom keju u Grockoj, kada se održava Zlatni kotlić, takmičenje sportskih ribolovaca u kuvanju riblje čorbe, uz večernji muzički program.

Nadamo se da će i ovogodšnje Gročanske svečanosti okupiti veliki broj posetilaca i da će građani uživati u programu i lepo se zabaviti.

programski_A3 (1)

Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka