Objavljen Priručnik „Bajke u obrazovanju i vaspitanju”

0

Društvo školskih bibliotekara Srbije iznedrilo je svoj prvi izdavački projekat: Priručnik „Bajke u obrazovanju i vaspitanju”, namenjen nastavnicima razredne i predmetne nastave, bibliotekarima, stručnim saradnicima i roditeljima, a autor knjige je Branka Alimpijević, školski bibliotekar OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči.

Štampanje i promocija ovog Priručnika odobreni su i finansirani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru Javnog konkursa za dodelu sredstava za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koji su značajni za obrazovanje u 2019. godini koje realizuju  udruženja.

Bibliotekarka Branka Alimpijević pet godina je radila na ovoj temi kroz radionice, čitalačke klubove, lutkarske predstave, ugledne časove, tematsku nastavu, istraživačke radove. Negovala je kod učenika starijih razreda poštovanje intelektualne imovine, korišćenje relevantnih izvora, upotrebu citata i navođenje autora, čime ih je uputila osnovama akademskog pisanja. Radovi učenika se nalaze u knjizi što se uklapa u participatorsku ulogu učenika u radu biblioteke, koji je stvaralački inspirativan i umetnički zanimljiv. Knjiga „Bajke u obrazovanju i vaspitanju“ podstiče radoznalost, maštu i želju za saznanjima kod deteta, ali i deteta u čoveku.

„Bajke su uvek bile aktuelne, a sada su možda posebno aktuelne, prisutne su u filmovima, u reklamama, prisutne u svakodnevnom životu i zato su vrlo značajne za čitanje, ali i za jednu pravu novu obradu u školi“, poručuje  autor knjige, bibliotekar OŠ“Nikola Tesla“ u Vinči, Branka Alimpijević, sa željom da podstakne učenike da čitaju i ostalu literaturu.

„Priručnik se sastoji iz nekoliko delova: autorka nas najpre upoznaje sa bajkom kao književnom vrstom, potom sa ulogom  bajke u vaspitanju i njenim pedagoškim optimizmom, zatim nudi preporuke za realizaciju časova. Na kraju knjige je spisak literature koji pokazuje da se autorka temeljno bavila stručnom građom i da je ovaj Priručnik potkrepljen i teorijskim i praktičnim radom. Bitno je što je autorka aktuelizovala bajku kao književnu vrstu i ukazala na njen arhetipski potencijal, na uvek živu mudrost bajke koja se obraća deci, mladim ljudima i svima koji su spremni na razvoj i promene“, navodi  Mirjana Radovanović Pejović, viši diplomirani bibliotekar i nova predsednica Društva školskih bibliotekara Srbije i dodaje da će Društvo, čim se steknu uslovi, organizovati promocije Priručnika širom Srbije.

 

 

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka