Neolitska Vinča u Grockoj – „Povratak u budućnost“

0

U skupštinskoj sali  gradske opštine Grocka u okviru „Dana evropske baštine“ održano je zanimljivo predavanje o neolitskoj Vinči i životu pre sedam milenijuma, pod tematskim i simboličkim nazivom „Povratak u budućnost“, o čemu je nadahnuto govorio arheolog Dragan Janković, kustos Muzeja grada Beograda, u organizaciji opštine Grocka i Centra za kulturu.

Događaj posvećen dragocenoj kulturi u okruženju, uz reči dobrodošlice, otvorila je Živadinka Avramović, zamenica predsednika opštine Grocka.Predavnju su takođe prisustvovali članovi veća opštine Grocka Živadin Mitrić, Milica Nikolić i Petar Teofilović i direktorka Centra za kulturu Grocka Zorica Atić.  Kustos Dragan Janković, koji već decenijama dočekuje posetioce na arheološkom nalazištu „Belo brdo“ u Vinči, prisutne je upoznao sa slojevima nalaza u Vinči, koje je prvi iskopavao i istraživao čuveni arheolog Miloje Vasić, i potom odgovarao na brojna pitanja.

Uz slajdove i slikovite primere koji se odnose na svakodnevni život i navike drevnih Vinčanaca, istakao je da je reč ne samo o razvijenoj kulturi, već zapravo, prvoj evropskoj civilizaciji, čije je sedište bilo u današnjoj Vinči, a koja je tada po svim kriterijumima bila – grad. Fascinantno, i potvrđeno brojnim nalazima sa šireg područja koje je vinčanska kultura obuhvatala.

Na osnovu brojnih nalaza, kao što su kuće sa više prostorija, fine tkanine i raznovrsni a dizajnirani predmeti svakodnevne namene itd., ljudi iz doba neolita po kvalitetu življenja nisu zaostajali za nama, ali su zato osvojili društvene vrednosti kojima današnja civilizacija još uvek teži. Prema rečima rimskog pesnika Ovidija, bilo je to „zlatno doba čovečanstva“.

Uslov za ovakav razvoj je mirnodopska kultura koja nije poznavala rat i razaranja, već je dve hiljade godina bila upućena prosperitetu. Otud i visoki civilizacijski dometi, udobnost stanovanja, razvoj trgovine i zanata, poljoprivrednih i prerađivačkih grana kakve i danas poznajemo. Dalja istraživanja su pokazala da je Vinča naseljavana u kontinuitetu od neolita i bronzanog doba pa sve do danas, što je jedinstven slučaj na tlu Evrope.

Kao takva, Vinča je milenijumima imala centralno mesto na širem području, a zahvaljujući nalazima iz neolitskog perioda, pre svega antropomorfnim ženskim figurinama koje slave život i simbolišu budnost i dobrodošlicu – ovo naselje opštine Grocka zauvek je ucrtano na mapu svetske kulturne baštine.

 

Tekst: Zorica Atić

Galeriju fotografija možete pogledati OVDE

Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka