KONKURS za prazničnu izložbu „Varoški salon 2021.“ u Rančićevoj kući

0
Centar za kulturu Grocka raspisuje KONKURS za prazničnu izložbu „Varoški salon“ koja će se održati od 24. decembra 2021. do 18. januara 2022. godine u Galeriji „Rančićeva kuća“, sa svečanim otvaranjem 24.12. u 18č. Izložba je prodajnog karaktera.
Konkurs je otvoren za likovne i primenjene umetnike. Elektronske prijave sa naznakom „Konkurs za Varoški salon 2021.“ šalju se u periodu 10-17. decembra 2021.godine, na e-mail adresu ustanove: centargrocka@gmail.com
Umetnici konkurišu sa kratkom umetničkom biografijom i tri rada, dimenzija malog do srednjeg formata (radovi moraju imati naznačene dimenzije, tehniku, godinu nastanka, naziv). Zainteresovani umetnici mogu učestvovati sa (do) tri rada malog do srednjeg formata, nema kotizacije, a radovi se nakon selekcije predaju u Rančićevoj kući dana 20. i 21. decembra 2021. godine od 10 do 14 časova.
*Rančićeva kuća u Grockoj, spomenik kulture od velikog značaja za Republiku, danas je i galerijski prostor Centra za kulturu Grocka, ustanove kulture gradske opštine Grocka. Rančićeva kuća, lepotica narodnog neimarstva, varoški dom Grocke i Srbije, beleži više od dva veka trajanja i oko četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Ime je dobila po porodici Rančić kojoj je gotovo dva veka pripadala. Izgrađena je krajem 18. veka kao porodični varoški dom, čija se toplina narodnog neimarstva po meri čoveka reflektuje i u 21. vek. Građena bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog graditeljstva. Kuća je zaštićena kao kulturno dobro od velikog značaja 1966. godine i „domaćin“ je ustanovi Centar za kulturu opštine Grocka od 2008. godine. Rančićeva kuća raspolaže galerijskim prostorom i prostranom baštom parkovskog tipa koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.
*Imajući u vidu da su na snazi mere zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije virusa COVID-19, tokom trajanja izložbe posetioci se pridržavaju svih propisanih i preventivnih mera zaštite, jer su zdravlje i bezbednost na prvom mestu.
Za dodatne informacije: 011 850 2321, centargrocka@gmail.com
Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka