Festivalski film „Gročanske priče“ premijerno u Grockoj

0

Dokumentarno-turistički film „Gročanske priče“ u režiji Nebojše Ilića, pred brojnom publikom premijerno je prikazan u opštini Grocka. Film koji je nedavno predstavljen na 11. Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma – SILA FEST-u u Velikom Gradištu, obuhvata kulturne i turističke atrakcije Grocke u oko 25 minuta trajanja. Prikazuje zelene i voćne gročanske panorame kraj reke, vinčansku kulturu, Gročansku čaršiju, Rančićevu kuću, Legat dr Aleksandra Kostića u Grockoj i letnjikovac u Dubočaju, Kasnorimsku grobnicu u Brestoviku, restoran Vinogradi, Ogledno dobro Radmilovac…

Kako se navodi u sinopsisu, „Turistički film o Grockoj dopušta vam da bez žurbe uživate u atmosferi ove slikovite varošice, i da slušajući priče ljudi iz ovog mesta o bogatom kulturnom nasleđu i prirodnim lepotama poželite da je i sami posetite…“.
Autor je snimatelj u kulturnom centru Vlasotice i iza sebe ima niz zapaženih dokumentarnih ostvarenja. „Gročanske priče“ realizovao je u saradnji sa Visokom turističkom školom strukovnih studija u Beogradu, a među domaćinima i učesnicima su Centar za kulturu Grocka, Muzej grada Beograda, Poljoprivredni fakultet i porodica Mihajlović iz Grocke. Prisutne su pozdravili predsednica opštine Grocka g-đa Živadinka Avramović, Nebojša Ilić i u ime Visoke turističke škole profesorka Milina Kosanović.

U nastavku večeri, profesor ribarstva Zoran Marković, jedan od učesnika filma, predstavio je novootvoreno „Selo praistorijskog ribara“ u okviru Oglednog dobra Radmilovac u Vinči kojim rukovodi Centar za ribarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Naselje dočarava lepensku, starčevačku i vinčansku kulturu stanovanja kraj reke Dunav, koji je milenijumima okosnica najlepših gročanskih priča.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka