Završeno takmičenje „Zlatna bućka Dunava“ i takmičenje „Zlatan kotlić Dunava“ u okviru „51. Gročanskih svečanosti“

0

U nedelju, 29. jula od ranih jutarnjih sati u Grockoj je otpočeo tradicionalni, sedmi po redu lov soma na bućku pod nazivom „Zlatna bućka Dunava“ u okviru „51. Gročanskih svečanosti“ u organizaciji nautičkog kluba „Dunavac“ iz Grocke i Saveza Bućkaroša Srbije koji je ispratio regularnost takmičenja.

Somovi su oduvek bili cenjeni kao ukusan lov ali i zbog svoje opreznosti, jer ih je bilo teško uloviti što je i danas tako. Ovaj zanimljiv način pecanja bućkom zahteva dosta znanja, iskustva, spretnosti, upornosti, ali i poznavanje reke, dobro upravljanja čamaca i još mnogo toga. Naši današnji takmičari, većinom iskusni ribolovci posle višesatnog pecanja zaista su se mogli pohvaliti značajnim ulovom od ukupno 75 kilograma i 500 grama ulovljene ribe. Takmičenje je bilo ekipno, u paru, isplovilo je 26 ekipa, a u današnjem nadmetanju učestvovali su i gosti iz Mađarske i Bugarske. Medalje za najbolji ulov osvojili su:

  1. mesto Jovović Ivan i Jeremić Srđan, tandem iz Grocke i Beograda, oni su ulovili 2 soma od kojih je samo jedan som bio težak 34 kilograma i 500 grama, dužine 171 cm.
  2. mesto osvojili su ribolovci iz Sremskih Karlovaca, Prišić Vladimir i Jovičić Nenad, njihov ulov je težio 11 kilograma i 560 grama i
  3. mesto zauzeli su Obradović Miodrag i Lazić Darko iz Krčedina, oni su ulovili ukupno 7 kilograma i 540 grama ribe.

Takođe samo 320 grama manje su ulovili u odnosu na trećeplasirane tandem Davidović Dragan i Milošević Dejan.

Nagrade za najbolje riblovce u lovu soma na bućku pod nazivom „Zlatna bućka Dunava“, danas u blizini Gročanske marine, uručili su predsednik opštine Dragoljub Simonović, predsednik Skupštine opštine Grocka Stefan Dilberović i predsednik  Sportskog saveza opštine Grocka Vlado Radovanović, na ovim „51. Gročanskim svečanostima“.

Letnji dan kraj reke je u kasnim popodnevnim časovima nastavljen još jednim tradicionalnim takmičenjem, ovaj put kulinarskog karaktera  Zlatnim kotlićem Dunava u okviru 51. “Gročanskih svečanosti” Gradske opštine Grocka. Sudije ovog takmićenja bili su Lukić Dragan, Živanović Milorad i Predrag Janković, profesionalni kuvari i dugogodišnje sudije. Prijavljeno je 24 ekupe među kojima su bile ekipe iz Mađarske, Hrvatske i Bugarske. Ovo takmičenje se održava koliko i same svečanosti a pobednici ovaj 51. put bili su:

  1. mesto ekipa „Mile Batajnica“
  2. mesto pripalo je „Kapitalcima“ iz Novih Banovaca i
  3. mesto osvojila je ekipa „Subin Radovan“ iz Kikinde.

Nagrade za prvo mesto pored pehara bili su čamac dugačak 6 metara i kotlić koju je uručio predsednik opštine Dragoljub Simonović. Drugo i treće mesto uručili su predsednik Skupštine opštine Grocka Stefan Dilberović, i zamenica predsednika opštine Živadinka Avramović, nagrada su bila kotlići. Takođe uručena je zahvalnica za najstarije učesnike, ekipi „Alasi Vinča“ koja učestvuje u ovom takmičenju već 17 godina.

 

 

Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka