Завршена 21. Ликовна колонија

0

 У оквиру културно-туристичке манифестације „51. Грочанске свечаности“  као и сваке године, у трајању од 5 дана од 20-24.07.2018. године,  одржао се креативно-инспиративни уметнички догађај под називом „21. Ликовна колонија“. Традиционално уметничко окупљање у оквиру 51. Грочанских свечаности лепе општине крај Дунава, и ове године је успешно реализовано у сарадњи са Центром за културу општине Гроцка. Учесници овогодишње уметничке смотре били су академски сликари углавном из Србије: Милица Црнобрња Вукадиновић, др Предраг Лојаница, мр Љубица Шакић, Жељко Виторовић, Немања Арсић, Весна Мартиновић Маровић, Милан Митровић Макаби, Тамара Миловић, Владимир Петровић, Стефан Петронијевић, као и Мила Гајин, дипл. примењени графичар из Париза.

Садржајним излетничким даном који је 20. јула приређен за учеснике уметничке смотре отпочела је са радом „21. Ликовна колоније“ Грочанске општине. Излет је обухватио Манастир Рајиновац у Бегаљици, Коњички клуб у Гроцкој, Касно-римску гробницу у Брестовику, Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи и многе друге локације. Након излета, од 20 сати свечано је отворена 21. Ликовна колонија. У малој сали Градске општине Гроцка били су изложени радови са прошлогодишње ликовне смотре, а „21. Ликовну колонију“ званично је отворила заменица председника општине Гроцка Живадника Аврамовић. Сви присутни су имали задовољство да поред прелепих слика уживају у наступу младог рок бенда „Ритам срца“ у саставу ученика ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке. Свечано отварање такође је улепшала рецитација Милице Живиновић, матуранткиња ОШ „Илија Гарашанин“ из Гроцке које је и раније представљала своју школу на бројним смотрама и такмичењима.

Други, трећи  и четврти дан „21. Ликовне колоније“ Градске општине Гроцка протекли су протекли у сликању и дружењу. Праћени сунчаним временом и прелепим призорима летње Гроцке. 21. и 22. јула локације за сликање су се након излета лако наметнуле. Омиљена радна састајалишта и видиковци сликара били су Коњички клуб у Гроцкој, терасе ресторана „Виногради“ и Ранчићева кућа у Гроцкој која је уједно и радна база  као и зборно место за све уметнике.

Пети, и уједно последњи дан трајања 21. по реду Ликовне колоније ГО Гроцка  био је у знаку посете председника Градске општине Гроцка Драгољуба Симоновића, који је изразио жељу да се лично упозна са уметницима и увери да им прија посета општини Гроцка. Уметници су га у радној атмосфери дочекали у Ранчићевој кући, где је председник општине погледао овогодишње радове, као и актуелну изложбу „Стваралачка Гроцка“. Овог дана су уметнике обишли и представници Ликовне колоније у Црепаји, са гостујућим уметницама из Велике Британије и Русије, које су изразиле жељу да буду учеснице наредне Ликовне колоније општине Гроцка.
Учесници колоније су Гроцкој оставили свежину својим уметничких утисака, очарани старом вароши, а кажу да је замало било и суза на растанку. За њима су остале слике, лепе успомене и – нека нова познанства и пријатељства, јер општина Гроцка ову ликовну смотру организује као вид подршке ликовном стваралаштву како општине Гроцка, тако и Републике Србије
Share.

Leave A Reply

© 2023 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка