Завршен Етно базар у оквиру „51. Грочанских свечаности“

0

Овогодишљи Етно базар у оквиру „51. Грочанских свечаности“ био је културно-уметничког призвука.

Првог дана базара 27.07.2018. године представили су нам се певачи, фрулаши, познати рецитатори и читаоци поезије са простора општине Гроцка. Такође првог дана „51. Грочанских свечаности“ сви гости су имали прилике да испробају кулинарске посне специјалитете: домаћи пасуљ и кромпир салату са туњевином као и пилеће специјалитете: гулаш и слатки купус са пилетином који су жене из Удружења Месних заједница општине Гроцка спремале испред платоа ГО Гроцка. У склопу Етно базара ове године у петак 27.07.2018. године од 10.00 сати била је организована изложба воћа, сајам механизације а поподне истог дана  и додела награда за најлепше уређено двориште на простору општине Гроцка.

На конкурсу за најлепше уређено двориште пријавило осамнаест власника дворишта. Власнике и њихова дворишта обишла је комисија састављена од четири члана: Драгана Чуић – Члан општинског Већа, Марко Шишовић – Координатор за туризам општине Гроцка, Стефан Милојевић – дипломирани архитекта ентеријера, Кристина Радосављевић – представница Инфо – службе. Прва награда моторна косилица за дворишта, додељена је Вагић Весни из Врчина. Друга награда, тример, додељен је Љиљани и Добрици Мратинковић као и Драгану и Ружици Мратинковић из Дражња, трећа награда електрична косачица додељена је Драгици Маринковић из Врчина. Сви учесни конкурса су добили баштенско црево.

На Грочанској чаршији у оквиру Етно базара било је постављено више десетина тезги на којима су биле представљене разне народне  рукотворина, декупаж, ручно прављена керамика, саднице цвећа, накит, слаткиши, разни ручних радова и друге радиности. Удружења жена Гроцке, Уније жена Гроцке,  Удружења пензионера, Удружења жена  Болеч, Винча, Врчин, Дражањ, Заклопача, Лештане, Калуђерица , Јајинци, Умчари, Палилу и Ритопек као и многи други излагачи били су представљени на Грочанској чаршији. Њима су последњег дана Етно базара додењене награде у различитим категоријама као и захвалнице на свом доприносу. За креативност добитници су били Удружење „Пепељуга“ као и Удружење жена Барајево које је покупило и награду за очување традиције, за маштовитост награде је добио штанд под називом „Жица прича“. Ласкаву награду најбоље уређеног штанда добио је „Еко цвет“. Награду за штанд који је имао најшири спектар производа освојило је Удружење жена из Заклопаче. За традиционалност награде су добили: Удружење жена Јајинци, Умчари, Врчин, Удружење жена пензионера Гроцка и Удружење жена „Грочанка Бојана“. Удружење жена Бегаљица добило је захвалницу као најстарије удружење и удружење које је освојило највећи број награда.

Етно базар су такође посетили и чланови Већа ГО Гроцка, заменица председника општине Гроцка Живадинка Аврамовић која је била и организатор овогодишњег Етно базара као и  председник Скупштине општине Гроцка Стефан Дилберовић, такође председник организационог одбора „51. Грочанских свечаности“.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка