Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u poseti GO Grocka

0

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Milinko Veličković, načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić i izvršni direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Mihajlo Mišić zajedno sa predsednikom GO Grocka, Draganom Pantelićem obišli su prostorije Odeljenja za finansije, privredu i društvene delatnosti. Nakon obilaska održan je radni sastanak sa novoizabranim rukovodstvom na kome se razgovaralo o budućoj saradnji i zajedničkim projektima.

Goran Vesić je tom prilikom istakao da najvažniji projekat koji će Grad raditi u narednom periodu regionalni vodovod Makiš-Mladenovac. Navedeni projekat će omogućiti redovno vodosnabdevanje kako za Grocku tako i za Sopot i Mladenovac.
Takođe, zamenik gradonačelnika je poručio da će veći deo naselja Ritopek imati vodu do novembra naredne godine. Trenutno se završava projektovanje, u januaru će se raspisati tender, da bi u maju započelo izvođenje radova, sa rokom od šest meseci. Dužina vodovodne mreže iznosiće 7,3 kilometra, istakao je Vesić, a biće izgrađena i dva objekta za vodosnabdevanje. Do kraja godine završiće se i tender za projektovanje vodovoda za više delove ovog naselja.

Napomenuto je i da će odvojci sa regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac za Grocku i Vrčin, ukupne dužine osamnaest kilometara, sa tri crpne stanice i šest rezervoara biti pušteni u funkciju februara 2022. godine. Tender će biti raspisan u februaru sledeće godine, a radovi će početi u maju, sa rokom izvođenja od devet meseci. Nakon toga preostaje šesta i sedma etapa regionalnog vodovoda: Umčari, Pudarci, Dražanj i Kamendol, ukupne dužine oko 18 kilometara. Osim toga, radiće se i crpne stanice i sve šta ide uz to, a tender će biti raspisan u junu 2021, nakon čega će u roku od nekoliko meseci početi i radovi, sa rokom izvođenja od osamnaest meseci. Tako će se rešiti problem vodosnabdevanja na teritoriji opštine Grocka – naglasio je Vesić, dodajući da će studija izvodljivosti pokazati da li može da se realizuje dogovor sa opštinom da se stari sistem pretvori u sistem za zalivanje, jer je ovo uglavnom poljoprivredni kraj.

Najavljen je završetak radova na pristupnoj saobraćajnici, kao i parking za groblje u Kaluđerici, i to do decembra 2020. godine. Vesić je istakao da razmatra i o tome da sledeće godine Grad Beograd uđe u drugu fazu izgradnje sistema zalivanja „kap po kap”. Kada bude završena druga faza, u taj sistem će biti uloženo skoro pet miliona evra. U ovom trenutku na sistem je priključeno 14 domaćinstava, a radićemo na tome da animiramo građane jer je kapacitet sistema 350 domaćinstava.

Govorilo se i o drugim projektima, a jedan od najvažnijih i najvećih je trenutno zatvaranje deponije komunalnog otpada Vinča.  Takođe, u toku izgradnja spalionice, kao i izgradnja fabrike za preradu građevinskog otpada. Očekuje se otvaranje između 250 i 300 novih radnih mesta, a najveći broj zaposlenih biće upravo sa teritorije opštine Grocka.  Važnost projekta se ogleda u činjenici da se više neće zagađivati obradiva zemlja na teritoriji opštine, a to je najveći benefit za građane.

Naglasio je da, kada bude završena obilaznica oko Beograda – od Bubanj potoka do Orlovače, a od sledeće godine radiće se drugi kraj prema Leštanima, kao i most u zoni Ritopeka i Leštana, građani Grocke će moći brže da funkcionišu, a porašće i vrednost zemlje.

Tema današnjih razgovora bila je i izrada projekta, odnosno vizije razvoja Grocke za narednih deset godina, prioritet su poljoprivreda i turizam.  Zamenik gradonačelnika je podsetio da je sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome da bar tri prigradske opštine dobiju velike investicije, a jedna od njih svakako je Grocka.

Predsednik opštine Grocka, Dragan Pantelić se zahvalio Republici i Gradu na tome što će u narednih nekoliko godina uložiti velika sredstva za vodosnabdevanje opštine Grocka, kako bi se rešio ključni problem poslednjih 20 godina. Ovom prilikom je istaknuto da je opština Grocka ušla u nacionalni projekat Vlade Republike Srbije, te da je početak radova planiran je za mart mesec 2021. godine, a vrednost investicije je oko 18 miliona evra. U pitanju je cevovod dužine od 8,7 kilometara, a završetak radova je planiran za mart 2022. godine. Radi se na  izradi tenderske dokumentacije vodovoda za deo naselja Ritopek. Akcenat je stavljen i na vodosnabdevanje južnog dela opštine, a u pitanju je ukupna deonica od oko osam-devet kilometara u delu Vrčina koja će se uraditi u narednom periodu. Takođe, predsednik Dragan Pantelić je istakao da  će na inicijativu Gorana Vesića, GO Grocka uraditi mnogo toga kako bi se omogućila transparentnost u radu i decentralizacija opštine.

 

Fotografije možete pogledati OVDE.

 

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka