Vek i po OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Begaljici

0

Ispred GO Grocka, proslavi  150 godina od otvaranja OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Begaljici, prisustvovali  su članovi opštinskog Veća, Jasmina Mandić, Zoran Kostić, Živadin Mitrić i Spasoje Živanović, kao i mnogobrojni direktori, profesori, roditelji i učenici.
Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“ u Begaljici počela je s radom školske 1867/1868. godine u jednoj maloj seoskoj zgradi. Imala je tada svega tridesetak đaka, a prvi učitelj je bio Ljubomir Vasić.  Sledeće godine decu uči Stefan Bagadurović, a 1869. Panta Lazarević koji se u selu zadržava narednih nekoliko godina. Samo šest godina od početka rada, 1893, škola je zatvorena jer je trošna kućica u kojoj je smeštena, bila skolna padu. Narednih deset godina Begaljica nije imala škole, sve dok 1903. nije podignuta nova školska zgrada. Zabeleženo je da su za podizanje nove školske zgrade posebno bili zaduženi Milan Ljubisavljević, Milivoje Bugarčić i Živan Nikolić.
Škola je radila i za vreme Drugog svetskog rata, od 1941. do 1944, ali nastavu nije pohađala većina učenika, zbog nemaštine i straha.
Posle rata uslovi rada se poboljšavaju, a povećava se i broj učenika. Prvi učitelji u posleratnom periodu bili su: Kosta Vasilijević, Dragan Minderović i Vojislav Stojanović.
Sve do 1958. godine škola nije imala poseban naziv. Ime narodnog heroja Ive Lole Ribara (1916-1943), škola nosi već  šezdeset godina.
Odluku o tome doneo je Savet za prosvetu i kulturu 30. jula 1958. godine, a u dokumentima je zapisano da je tadašnji referent za prosvetu i kulturu bio Radoslav Ilić.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka