Uručeni ugovori o dodeli 15 paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

0

U velikoj sali So Grocka, juče 14. oktobra 2019. godine svečano su uručeni ugovori o dodelu 15 paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike  Hrvatske s prebivalištem na teritoriji naše gradske opštine. Pomoć je dodeljena u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Republici Srbiji, potprojekat 2.
Vrednost jednog paketa građevinskog materijala iznosi maksimalnih 9.000  evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija.
Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Živadinka Avramović, predsednica Gradske opštine Grocka, Brigit Kuhar, program menadžer u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji, Andrej Kazakov, šef terenske službe UNHCR-a u Republici Srbiji, Jelena Tomić, PR Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru i drugi.

„Hvala vam svima na strpljenju. Znam koliko teško živite i koliko ste dugo na ovu pomoć čekali. Vama i vašoj deci želim da od sada živite u mnogo boljim uslovima, da ostanete ovde i da se više nikad pod prisilom ne selite“, istakao je komesar Cucić.
„Danas je dan za novu nadu, danas slavimo život i opstanak. Zato i jesmo ovde. Naša država posvećeno radi na pružanju pomoći  i zbrinjavanju svih izbeglih sa prostora bivše Jugoslavije i trudi se da pruži pomoć svima kojima je ona potrebna“, istakao je ministar Dačić.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Italije, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2020 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka