Svečano otvaranje „51.Gročanskih svečanosti“

0

U okviru Gročanskih svečanosti kao i svake godine u duhu negovanja Srpske tradicije nastupali su, drugog dana festivala, na svečanom otvaranju kulturno-umetnička društva sa područja opštine Grocka.

Nakon defilea koji je bio zakazan za 18:30 časova kroz Gročansku čaršiju nastupali su: KUD „Stevan Štrbac“ iz Vrčina, KUD „Boleč“ iz Boleča, KUD „Srbija 011“ koga čine udruženi članovi Grocke i Kaluđerice, KUD „Saša Todorović“ Leštane, KUD „Vinča“ iz Vinče.

Kulturno-umetničko društvo iz Vrčina predstaviti su se sa izvođačkim ansamblima „Vrčinski vez“ kao i sa dečijim mešovitim ansamblom „Lane i Vrčinske nade“  sa igrama iz okoline Beograda, Šumadije, Lečva i Bosilegradskog krajišta. Najmlađi pionirski ansamb KUD-a „Boleč“ zaigrao je Aleksandrovačko kolo. Deca iz Kaluđerice i Grocke su zajedno nastupali sa igrama iz okoline Leskovca, predstavnici narodnih igara iz Vinče zaigrali su Vlaške igre dok se KUD „Saša Todorović“ sa svojim najmlađim pionirskim ansamblom predstavio igrom: „Pešačko kolo“. U sklopu večerašnjeg programa na svečanom otvaranju nastupila je i Tamara Kovačević, vokalni solista KUD-a „Srbija 011“. Pomenuti KUD-ovi i njihovi ansambli su sa ovim i mnogim drugim igrama nastupili na letnjoj sceni-platou Gradske opštine Grocka.

Domaćini ovogodišnjeg svečanog otvaranja bili su Marija Egelja i Nemanja Velikić. Gosti drugog dana festivala bili su gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, predstavnici opštine Leposavić kao i delegacija iz Kamenice sa Kosova i Metohije. Predsednik organizacionog odbora „51. Gročanskih svečanosti“, Stefan Dilberović je otvorio kulturnu-turističku manifestaciju ove 2018. godine.

Takođe u subotu prvog dana festivala s obzirom da su Gročani poznati  po voću i izvanrednoj rakiji, od 19 časova započelo je takmičenje za najbolju rakiju kajsijevaču. Prema odluci stručnog žirija koga su činili: profesor Dr Vele Tešević sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, inženjer tehnologije Ljubiša Stojanović i diplomirani inženjer poljoprivrede Branislav Paunić od 13 rakija koje su se degustirale, nagrade našim domaćina pripale su po sledećem redosledu:

  1. mesto Igor Andrašević iz Zaklopače,
  2. mesto Tatjani Pavić iz Grocke i
  3. mesto pripalo je Bratislavu Arsenijeviću takođe iz Grocke.

Nagrada za prvo mesto bio je kazan za rakiju od 10 litara koju je uručio predsednik opštine Dragoljub Simonović. Nagrada za drugo mesto bio je mini kazan od 1 litra i stakleni balon od 50 litara koju je uručio predsednik Skupštine GO Grocka Stefan Dilberović. Mini kazan od jednog litra i stakleni balon od 30 litara, za treće mesto uručila je zamenica predsednika opštine Grocka Živadinka Avramović na ovim „51.Gročanskim svečanostima“.

 

Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka