Свечано отварање „51.Грочанских свечаности“

0

У оквиру Грочанских свечаности као и сваке године у духу неговања Српске традиције наступали су, другог дана фестивала, на свечаном отварању културно-уметничка друштва са подручја општине Гроцка.

Након дефилеa који је био заказан за 18:30 часова кроз Грочанску чаршију наступали су: КУД „Стеван Штрбац“ из Врчина, КУД „Болеч“ из Болеча, КУД „Србија 011“ кога чине удружени чланови Гроцке и Калуђерице, КУД „Саша Тодоровић“ Лештане, КУД „Винча“ из Винче.

Културно-уметничко друштво из Врчина представити су се са извођачким ансамблима „Врчински вез“ као и са дечијим мешовитим ансамблом „Лане и Врчинске наде“  са играма из околине Београда, Шумадије, Лечва и Босилеградског крајишта. Најмлађи пионирски ансамб КУД-а „Болеч“ заиграо је Александровачко коло. Деца из Калуђерице и Гроцке су заједно наступали са играма из околине Лесковца, представници народних игара из Винче заиграли су Влашке игре док се КУД „Саша Тодоровић“ са својим најмлађим пионирским ансамблом представио игром: „Пешачко коло“. У склопу вечерашњег програма на свечаном отварању наступила је и Тамара Ковачевић, вокални солиста КУД-а „Србија 011“. Поменути КУД-ови и њихови ансамбли су са овим и многим другим играма наступили на летњој сцени-платоу Градске општине Гроцка.

Домаћини овогодишњег свечаног отварања били су Марија Егеља и Немања Великић. Гости другог дана фестивала били су градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић, представници општине Лепосавић као и делегација из Каменице са Косова и Метохије. Председник организационог одбора „51. Грочанских свечаности“, Стефан Дилберовић је отворио културну-туристичку манифестацију ове 2018. године.

Такође у суботу првог дана фестивала с обзиром да су Грочани познати  по воћу и изванредној ракији, од 19 часова започело је такмичење за најбољу ракију кајсијевачу. Према одлуци стручног жирија кога су чинили: професор Др Веле Тешевић са Хемијског факултета Универзитета у Београду, инжењер технологије Љубиша Стојановић и дипломирани инжењер пољопривреде Бранислав Паунић од 13 ракија које су се дегустирале, награде нашим домаћина припале су по следећем редоследу:

  1. место Игор Андрашевић из Заклопаче,
  2. место Татјани Павић из Гроцке и
  3. место припало је Братиславу Арсенијевићу такође из Гроцке.

Награда за прво место био је казан за ракију од 10 литара коју је уручио председник општине Драгољуб Симоновић. Награда за друго место био је мини казан од 1 литра и стаклени балон од 50 литара коју је уручио председник Скупштине ГО Гроцка Стефан Дилберовић. Мини казан од једног литра и стаклени балон од 30 литара, за треће место уручила је заменица председника општине Гроцка Живадинка Аврамовић на овим „51.Грочанским свечаностима“.

 

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка