Stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u obilasku radova na rekonstrukciji Čaršije

0

Na Gročanskoj čaršiji, koja je u fazi rekonstrukcije, tokom decembra meseca 2015. godine nakon skidanja kolovoznik zastora od granitne kocke, ispod sloja peska ukazala se prvobitna kaldrma od kamenih monolita iz vremena otomanske vladavine ovim prostorima. Odnosno, pojavili su se ostaci starog turskog Carskog druma za Carigrad (Istanbul) oko koga se i formiralo prvo gročansko naselje.

Kako je „Gročanska čaršija“ kao ambijentalna celina od velikog značaja zaštićena tek 1966. godine, kada je ulica već imala moderniji zastor od kaldrmisane kocke, za staru tursku kaldrmu se nije ni znalo da postoji, niti je njeno postojanje do sada dokumentovano.

Tim povodom, delegacija gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture posetila je u utorak 26. januara Grocku i obišla radove na rekonstrukciji Čaršije. Delegaciju su činili iskusni stručnjaci ove ustanove: arhitekta Zoran Tucić, arheolog Zoran Simić, etnolog Ana Sibinović i Snežana Negovanović, viši stručni saradnik, fotograf i filmski arhivista.

Kolege iz Zavoda su sa nalazima upoznali istoričarka umetnosti Zorica Atić ispred Centra za kulturu, i arhitekta enterijera Stefan Milojević ispred opštine Grocka. Nakon obilaska cele ulice, dokumentovanja nalaza, kao i obilaska zgrade u kojoj je smeštena Biblioteka Grada Beograda, delegacija je o načinima očuvanja i budućeg prezentovanja nađene kaldrme razgovarala sa zamenicom predsednika GO Grocka, Jasminom Mandić, i direktorkom Direkcije za izgradnju Grocke, Ružom Mrkić.

Dogovoreno je da se izvađena turska kaldrma deponuje i sačuva, dok će se Zavod uskoro izjasniti o predlozima prezentovanja nalaza, i predočiti ih opštini i izvođaču. U svakom slučaju, stara kaldrma će na određenoj poziciji i nakon rekonstrukcije ulice delom ostati vidljiva, tj. prezentovana u originalnom izdanju, kao materijalni dokaz bogatsva istorijskih i kulturnih slojeva ovog područja.


 

_DSC5986 _DSC5987 _DSC5991 _DSC5992 _DSC6004 _DSC6008 IMG_6949 IMG_6962_DSC6012 _DSC6013

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka