Stara vozila u „Gročanskoj čaršiji“

0

U zajedničkoj organizaciji Oldtajmer kluba Beograd i Gradske opštine Grocka i ove godine je u okviru „Gročanskih svečanosti“ organizovan defile i izložba starih vozila. U izložbi je ove godine učestvovoalo preko 60 vozila a ljubitelji iz cele zemlje okupili su se u Vinči na Dunavskom keju na kome je organizovan obilazak arheološkog nalazišta „Belo brdo“.

Nakon obilaska, defile starih vozila krenuo je put Grocke do „Gročanske čaršije“ gde su vozila bila izložena do večernjih časova.

Zvezda ovogodišnje izložbe bio je DODGE iz 1929. godine, čuveni automobil porodice Topalović iz legendarnog filma „Maratonci trče počasni krug“. U „Čaršiji“ su bili izloženi i STUDEBAKER iz 1928, muzejski eksponat koji je nekada bio u vlasništvu  poznate američke glumice, zatim WILLIS iz 1927 koji je bio u kolekciji poznatog evropskog muzeja, izuzetno retko vozilo MESSERSMITH iz 1959. godine, kao i MERCEDES iz 1936, takođe muzejski primerak.

Svi izloženi predratni modeli korišćeni su u našim domaćim filmovima i serijama, kao što su „Kralj Aleksandar“, „Senke nad Balkanom“, „Bilo jednom u Srbiji“, „Montevideo, bog te video“ i mnogim drugim.

Fotografije izložbe možete pogledati OVDE.

Share.

Leave A Reply

© 2022 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka