Sedma Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže

0

Sedma Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže pod nazivom „Ne u mom parlamentu“, započeta je minutom ćutanja posvećenom žrtvama porodičnog nasilja. Ispred Gradske opštine Grocka konferenciji su prisustvovale predstavnice tima za rodnu ravnopravnost i tima za borbu protiv nasilja nad ženama.

Koordinatorka ŽPM Olena Papuga pozdravila je preko tri stotine prisutnih učesnica iz lokalne samouprave, nevladinih organizacija i članica nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Ona je istakla da je tema nasilja u porodici od krucijalnog značaja, jer ono pogađa sve strukture, ne bira ni godine, ni mesto, ni stepen obrazovanja i da je zato cilj Konferencije da se dođe do zaključaka za koje će se narodne poslanice zalagati da budu ugrađeni u buduće zakone koji se odnose na prevenciju nasilja i borbu za ravnopravnost.

U uvodnom obraćanju prisutnim damama obratili su se: Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Ženske parlamentarne mreže, Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji, Saša Miler, Švajcarska kancelarija za saradnju, Željka Topalović, programska analitičarka, Sektor dobro upravljanje, UNDP i Olena Papuga, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

Posle uvodnih obraćanja, radni deo Konferencije bio je podeljen u četiri tematska panela. U panelu na temu „Tematski dijalog o seksizmu, progonu, diskriminaciji i verbalnom nasilju prema ženama”, govorile su članice ŽPM Elvira Kovač, Gordana Čomić, Dubravka Filipovski, Ljupka Mihajlovska, Marija Janjušević, Marija Jevđić, Marija Obradović, Nada Lazić, Nataša Mihajlović, Olena Papuga, Stefana Miladinović i Tatjana Macura.

Na panelu „CEDANj” preporuke za Srbiju, razmatran je aktivizam lokalnih samouprava u primeni „CEDANj” preporuka sa postojećim telima i mehanizmima za sprovođenje, a učestvovale su članica ŽPM Gordana Čomić, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, savetnica za rodnu ravnopravnost i ljudska prava SKGO Nataša Okilj i predsednica Odbora za ljudska i manjinska prava Jasmina Karanac.

Tokom panela: Ciljevi održivog razvoja: Rodna ravnopravnost, govorilo se o informisanju o globalnom strateškom planu 2018-2021, koji je vezan za implementaciju Cilja 5, UN 2030, a učestvovale su članica ŽPM Nada Lazić, ministarka bez portfelja prof. dr Slavica Đukić Dejanović i viša savetnica u službi Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Jelena Kotević.

U panelu E-uprava: Iskustva i praksa, učestvovale su članica ŽPM Stefana Miladinović, šef Odseka za eUpravu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dara Gravara Stojanović, Đorđe Antić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, pomoćnik direktora, Sektor za standardizaciju i sertifikaciju Kancelarija za IT i eUpravu Dragana Bećić i izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika Tanja Jakobi.

Share.

Leave A Reply

© 2019 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka