Санација мостова оштећених бујицама

0

Након  бујичних полава на простору ГО Гроцка после обимних падавина крајем јуна значајно је оштећена јавна инфраструкура. Географске карактеристике општине  су такве да је премрежена водотоковима, а јужни део смештен је око долине реке Раље, која је притока Језаце, левог рукавца Велике Мораве, а на самом Дунаву и са надморском висином од свега 71м,  је једна од најнижих делова Београда због чега преставља и потенциално ризичну зону од поплаве  услед преобилних падавина.

Највећу штету су претрпели путни објекти у Брестовику, Бегаљици и Умчарима. Чак 14 мостова, цевастих и плочастих пропуста је страдало у невремену која је задесило овај део Србије. Мост преко Дубочајског потока између Гроцке и Брестовика, на Смедеревском путу је потпуно уништен, због чега је и саобраћај у овој деоници пута био обустављен. Захваљујући брзој рекацији надлежних органа кроз само пар дана изграђен је привремени алтернативи пут, тзв. „бајпас“ преко кога је ова деоница пута поново пуштена у саобраћај и која ће бити у употреби до потпуне санације, тј. поновне изградње моста која се планира за наредни период. Мост у насељу Бегаљица, ка манастиру Рајиновац такође је значајно настрадао у овим поплавама. Бегаљички поток је у потпоности очишћен а санација и проширење моста се очекује до краја године. Такође је оштећен и мост у Врчину у насељу Драгослава Станковића, који је у фази поправке, санације и проширења на ширину од 5.5 метара како би задовољио двосмерни собраћај. Мост у Умчарима у улици 1. маја је такође значајно оштећен и угрожена му је стабилност, али је саниран и у употреби уз максималну опрезност.

ГО Гроцка се труди да у што краћем временском периоду све саобраћајнице као и неопходне „ћуприје“ врати на стање пре поплава. Санирање, чишћење и изградња нових је у току. Током године у плану је и проширење мостова у Лештану, у улицама Саве Ковачевића и улици Раван. Захваљујемо грађанима на стрпљењу.

 

 

Share.

Leave A Reply

© 2017 - Градска општина Гроцка, Булевар Ослобођења 39, 11306 Гроцка