Samostalna izložba crteža pod nazivom „Gavranovi“ autorke Mike Lovre Milović

0

Samostalna izložba crteža pod nazivom „Gavranovi“ autorke Mike Lovre Milović biće otvorena u petak, 28. aprila 2023. godine u 19 časova u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka.

 

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

  –  Gavran se ističe kao magična ptica, čudesni letač koga prati bogata i raznovrsna simbolika. Nosilac je i dobrih i loših znamenja, jer su ptice u istoj kulturi često imale dvojako značenje. Priroda ga je obdarila sjajnim crnim perjem, snagom letenja i izuzetnom inteligencijom, ali ne i tako lepim glasom, niti privlačnim navikama i karakterom. Zbog svoje mračne pojave i uloge „čistača“ u prirodi, gavran ostavlja zloslutan utisak i povezuje se sa smrću i razaranjem. Međutim, ova čudesna ptica, u simboličkom smislu ima sasvim drugačije i dublje značenje – nije samo vesnik nesreće, gavran je mudrac i zaštitnik... U delima Mike Lovre Milović, čiji likovni rad beleži upravo svet ptica, Gavranovi su godinama prisutni, likovno i metaforički, izašavši iz okvira malog formata i grafičkih tehnika. Ističu se pojavom, sugestivnom i mističnom dvojnošću svoje prirode, sjajnim crnim perjem i veličanstvenim letom, koji je među pticama jedinstvena, a u umetnosti vekovima inspirativna sprega snage i lepote forme – navodi Zorica Atić, dipl. istoričarka umetnosti, u uvodnoj reči kataloga izložbe.

Mika Lovre Milović (1973) rođena je u Livnu (BiH). Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerzita u Beogradu, Odsek zidno slikarstvo. Član je slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a, i u statusu je samostalnog umetnika. Priredila je šest samostalnih izložbi i učestvovala na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji, regionu i širom Evrope. Izlagala je na međunarodnim izložbama grafike malog formata, kao i na bijenalima u Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Ukrajini, Belgiji… Učesnica je više likovnih kolonija. Osim grafikom, bavi se slikarstvom i pedagoškim radom. Živi i stvara u Beogradu.

Rančićeva kuća u Grockoj je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Varoška kuća, u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba je otvorena do 15. maja 2023. godine.

 

Dobro došli!

Share.

Leave A Reply

© 2024 - Gradska opština Grocka, Bulevar Oslobođenja 39, 11306 Grocka